Вијести Свијет

Монтенегро изручује Сашу Синђелића Хрватској

КАО СВЈЕДОК-САРАДНИК ЗАВРШИО ПОДГОРИЦИ ПОЛА ПРЉАВОГ ПОСЛА У МОНТИРАНОМ „ДРЖАВНОМ УДАРУ“
  • Хрвати га траже ради издржавања казне затвора у трајању од 21 године за убиство и крађу

ВИШИ суд у Подгорици донео је одлуку о изручењу Хрватској Саше Синђелића, који је био свједок сарадник у поступку против оптужених за случај покушаја тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори.

Хрватска Синђелића потражује ради издржавања казне затвора од 21 године.

„Рјешењем ванрасправног кривичног вијећа Вишег суда у Подгорици утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење држављанина Републике Србије Саше Синђелића, по замолници за изручење Министарства правосуђа Републике Хрватске тој држави, а ради издржавања казне затвора у трајању од 21 године, изречене пресудом Жупанијског суда, због убиства и крађе“, наводи се у саопштењу Вишег суда, пренио је подгорички портал ЦдМ.

Након саслушања Синђелића и прикупљања потребне документације, суд је утврдио да он није држављанин Црне Горе, да се против њега у Црној Гори не води поступак за дјело које је предмет захтјева за изручење, да кривична дела за која се изручење тражи није извршено на територији Црне Горе, против ње или њеног држављанина, те да су ова кривична дјела, како по важећем у вријеме извршења тако и по актуелном кривичном законодавству Црне Горе прописана као кривична дјела, па за иста није наступила апсолутна застарјелост кривичног гоњења.

„Такође, суд је утврдио да Синђелић није у Црној Гори већ правоснажно осуђен или ослобођен, да против њега кривични поступак није правоснажно обустављен, нити је оптужба против њега правоснажно одбијена, нити је за предметна дјела правоснажно осуђен или ослобођен у трећој држави, те да је дјело за које се изручење тражи прописана казна затвора у трајању од најмање једне године“, наводи се даље у саопштењу.

Синђелић има право жалбе на ово решење Апелационом суду Црне Горе у року од три дана од дана његовог пријема.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар