Vijesti Svijet

Moskva: Antisrpske mjere kosovskih vlasti treba da budu potpuno i bezuslovno ukinute

„UKIDANJE“ TAKSI JE MANIPULACIJA I DEMAGOŠKI GEST PRIŠTINE

Ministarstvo inostranih poslova RF

PRIŠTINSKE vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja stopostotnih diskriminatornih taksi na robu iz centralne Srbije, koje su uvedene u novembru 2018. godine i koji su provocirale paralizu u rješavanju kosovskog pitanja.

Još jedan demagoški gest je ukidanje zaprečnih carina od 1. aprila ove godine, koje je najavio ”v.d. premijera” Kosova Aljbin Kurti, postavivši uz tu odluku, koja je ipak privremena, više uslova. Prije svega, kosovska administracija insistira na ”principu reciprociteta”, primoravajući Beograd da etiketira proizvode u skladu sa prištinskim standardima, drugim rečima, da se složi sa spominjanjem u dokumentima samoproglašene ”Republike Kosovo”, što bi značilo indirektno priznanje te nazovidržave.

Dakle, kosovski Albanci nisu ublažili svoj stav, kao što su od njih zahtjevali zapadni staratelji, nego, naprotiv, pooštrili su svoje zahtjeve.

Indikativno je da su čak i u Vašingtonu, koji bezgranično podržava kosovsku ”nezavisnost”, negativno prihvaćene nove smicalice Prištine, koja svjesno odgađa perspektivu obnavljanja dijaloga sa Beogradom.

U sklopu toga čudno izgleda šumna reakcija Evropske unije, koja bi u svojstvu posrednika, moglo bi se pomisliti, trebalo da trezveno ocjenjuje situaciju i da se ne dodvorava ni jednoj od strana.

Polazimo od toga da antisrpske mjere kosovskih vlasti treba da budu potpuno i bezuslovno ukinute.

(komentar Departmana za informacije Ministarstva inostranih poslova Rusije)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar