Вијести Свијет

На првом протесту „жутих прслука“ у Бриселу – водени топови, димне бомбе и сузавац

ОКО 60 УХАПШЕНИХ – БАЦАЛИ КАМЕНИЦЕ, БИЛИЈАР-КОПТИЦЕ, КОМАДЕ ПЛОЧНИКА...

У БРИСЕЛУсу данас – на првом протесту покрета „Жутих прслука“ у Белгији – избили нереди на којима су запаљена два полицијска возила и приведено око 60 особа.

Како је јавио Франс прес са лица мјеста, полиција је користила водене топове како би растерала демонстранте који су на полицајце бацали каменице, лоптице за билијар и комаде плочника.

Бриселска полиција саопштила је да је приведено око 60 особа због ношења опасних предмета, димних бомби и сузавца.

Министарство унутрашњих послова осудило је „неразумно насиље према полицији која је сваког дана задужена да штити грађане“.

На скупу је било око 300 људи који су носили жуте прслуке као и демонстранти у Француској који од 17. новембра протестују због најављеног повећања пореза на гориво. Протест у Француској постепено је прерастао у опште незадовољство грађана према државној политици.

Белгијски „Жути прслуци“ су на скупу скандирали да они представљају народ а не премијер Шарл Мишел. Протест је организован позивом на друштвеним мрежама али је још нејасно да ли постоје одређени захтјеви белгијских „жутих прслука“ или је у питању опште незадовољство грађана.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар