Вијести Свијет

Пољска оптужила ЕК да је због мигрантских квота тужила само три земље

ВАРШАВА УКАЗАЛА ДА ОБАВЕЗЕ ПО МИГРАНТСКИМ КВОТАМА НИЈЕ ИСПУНИЛА ВЕЋИНА ЧЛАНИЦА ЕУ

Пјотр Милер

  • Портпарол пољске владе Пјотр МИЛЕР: „Пресуда Суда правде Европске уније неће за Пољску имати никакав значај у пракси јер су одлуке о релокацији и избјегличким квотама престале да важе у септембру 2017. године и њихово извршење више није могуће“

ПОЉСКА влада упозорила је данас, поводом саопштења независног адвоката Суда правде Европске уније да су Пољска, Чешка и Мађарска прекршиле европске законе када нису примале избјеглице по изгласаним квотама 2015. и 2016. године, да своје обавезе по квотама није испунила ни већина осталих чланица ЕУ и да је дискриминација што је Европска комисија тужила само ове три нове чланице.

„Одлуке о релокацији нису извршене у потпуности у већини земаља чланица, што потврдује да је механизам релокације предвиђен у њима погрешан. ЕК је ипак тужила Суду ЕУ само три чланице Пољску, Чешку и Мађарску. То изазива сумње у то да ЕК равноправно третира земље чланице“, саопштио је поводом налаза независног адвоката Суда ЕУ, пред очекивану пресуду, портпарол пољске владе Пјотр Милер.

Он је нагласио да и налаз независног адвоката Елеонор Шарпстон и евентуална иста таква пресуда Суда неће за Пољску имати никакав значај у пракси јер су одлуке о релокацији и избјегличким квотама престале да важе у септембру 2017. године и њихово извршење више није могуће.

„Најважнији циљ политике владе јесте гарантовање безбједности нашим грађанима. Наше дјеловање се руководило интересима пољских грађана и одбраном од неконтролисане миграције. Захваљујући оштром ставу Пољске и Вишеградске групе цјела ЕУ је променила приступ миграцијској политици и одустала је од обавезне релокације избјеглица“, казао је портпарол пољске владе.

Чешки премијер Андреј Бабиш саопштио је данас да ће влада проучити налаз али да је он необавезујући.

„Став независног адвоката није обавезујући, то је свјежа ствар, Чешка тај став проучава и анализира. У сваком случају биће неопходно да се сачека одлука суда која је једина обавезујућа“, саопштио је кратко чешки премијер.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар