Vijesti

Povećanje nataliteta je za Srbe najveći nacionalni interes

DEMOGRAF DRAŠKO MARINKOVIĆ: MORA NAS BITI VIŠE DA BI MLADI O(P)STALI NA OVOM PROSTORU
  • Ima nas manje svakim danom, sve smo stariji i sa odlivom mladih radno sposobnih naši gubici su sve veći. Naš deficit u ovom smislu od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih

DEMOGRAF Draško Marinković smatra da je natalitet trenutno vodeći nacionalni interes, te pitanje strateškog opredjeljenja svih prethodnih, sadašnjih i budućih vlasti Republike Srpske.

„Natalitet je naše nacionalno pitanje. Moramo se okupiti svi, bez obzira na političko, religijsko i etničko opredjeljenje u smislu nacionalnog identiteta. Moramo voditi računa o tome da nas bude više kako bismo omogućili mladima u budućnosti da ostanu na ovom našem prostoru“, rekao je Marinković.

On je ukazao na to da je u Republici Srpskoj jedno vrijeme bilo zapostavljeno stručno mišljenje o ovoj problematici.

„Politika je posljednjih mjeseci pokušala da uključi nauku i struku. Mislim da je napravljen dobar potez da se i struka sad pita i da političari poslušaju malo struku šta treba uraditi u neko dogledno vrijeme“, istakao je Marinković.

On kaže da je sporan popis stanovništva iz 2013. godine, a ako bi se željelo govoriti o stvarnom broju stanovnika na ovom prostoru trebalo bi uvesti jedinstven registar stanovništva Republike Srpske koji bi pratio egzatne podatke o tome koliko se ljudi odseljava sa ovog prostora.

„Ima nas manje svakim danom, sve smo stariji i sa odlivom mladih radno sposobnih naši gubici su sve veći. Naš deficit u ovom smislu od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih“, rekao je Marinković večeras za „Alternativnu televiziju“ .

Kada je riječ o kompletnoj demografskoj slici Republike Srpske u posljednjih 20 godina, Marinković kaže da statistika pokazuje da se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu, što je posljedica sve nižeg prirodnog priraštaja stanovništva i odlaska stanovništva u inostranstvo.

Govoreći o dokumentu „Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske“, koji je ranije predstavljen institucijama Republike Srpske, on je pojasnio da taj dokument govori o pozitivnom trendu, jer statistika pokazuje da je u Republici Srpskoj u 2018. godini rođeno za 229 djece više nego u 2017.

„Osim nedovoljnog rađanja djece, naš veliki problem je mortalitet koji je u porastu u posljednjih 10 godina, te odlazak mladih u inostranstvo“, istakao je Marinković.

On je rekao da se prva grupa mjera u ovom dokumentu odnosi na finansijsku pomoć i podsticaj rađanja, a druge mjere su nematerijalne prirode i govore o tome da se usklade rad i roditeljstvo, te da se treba baviti reproduktivnim zdravljem stanovništva.

Marinković je precizirao da se treća grupa mjera odnosi na politiku prema migracijama, četvrta na politiku prema starenju, peta prema populacionoj obuci i medijima, šesta grupa mjera je posvećena lokalnoj samoupravi, dok u sedmu grupu spadaju takozvane ostale mjere – institucionalne izmjene i zakonske regulative, te ostale mjere koje mogu podsticati rađanje.

„Ovo je samo okvir mjera populacione politike i Vlada Republike Srpske mora odlučiti za koji sistem mjera će se odlučiti“, rekao je Marinković.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar