Вијести РС и матица

Пресуда: Ћурувију је убио Мирослав Курак, а Прпу пиштољем онесвестио Ратко Ромић

ОБОЈИЦА ОСУЂЕНА ЗА УБИСТВО У САИЗВРШИЛАШТВУ НА ПО 20 ГОДИНА ЗАТВОРА
  • Пресуда изречена након тачно 20 година од убиства Славка Ћурувије, владника и уредника „Дневног телеграфа“, а тадашњи шеф Ресора државне безбједности Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора

СПЕЦИЈАЛНИ суд у Београду осудио је данас на максималне законске казне од по 30 и 20 година затвора четворицу оптужених припадника некадашњег Ресора државне безбједности Србије због убиства 11. априла 1999. године власника и новинара „Дневног телеграфа“ Славка Ћурувије.

Тадашњи шеф Ресора државне безбједности Радомир Марковић и тадашњи шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора.

Ромићу и Радоњићу у казну се урачунава вријеме које су провели у притвору и кућном притвору.

На ову одлуку суда и тужилаштво и одбрана имају право жалбе Апелационом суду.

Пресуда оптуженима је изречена након тачно 20 година од убиства Ћурувије и то је прва пресуда за убиство једног новинара, док остала убиства, међу којима су убиства Даде Вујасиновић и Милана Пантића, нису још ни расвијетљена.

Марковић је осуђен због кривичног дјела подстекавање на тешко убиство, а Радоњић, Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Оптужени Радомир Марковић у затвору већ служи казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у правном систему Србије казне не сабирају, остао је осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Мирослав Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

Милан Радоњић и Ратко Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због „јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и дјеловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти“.

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе „Дневног телеграфа“, а са њим је тада била Бранка Прпа.

Изрицању пресуде у Специјалном суду поред више десетина новинара, присуствовали су и представници новинарских удружења, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић, уредник информативног прогрма РТС Ненад Љ. Стефановић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар