Vijesti Svijet

Protest hrvatskih učitelja i nastavnika – 20.000 nezadovoljnih u centru Zagreba

TRAŽE POVEĆANJE PLATA I TVRDE DA SE BORE DA SPRIJEČE ISELJAVANJE MLADIH U NJEMAČKI I IRSKU
  • Ograničeni štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama trajao je od 10. oktobra. Od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave

OKO 20.000 ljudi među kojima su nastavnici i učitelji iz cele Hrvatske koji su u štrajku, ali i građani Zagreba, okupilo se danas na centralnom zagrebačkom trgu na protestu u organizaciji sindikata obrazovanja.

Učesnici protesta pod sloganom „Hrvatska mora bolje“ nose transparente „Mislim, dakle štrajkujem“, „Ovo je škola za život“ i „Reforme, to smo mi“, zvižde i skandiraju „Nema predaje“.

Među transparentima na prepunom Trgu bana Jelačića nalazi se i jedan upućen premijeru Andreju Plenkoviću na kome piše „Nismo te tako učili, tvoja 16. gimnazija“.

Učesnicima protesta koji je počeo u podne obratila se predstavnica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprema koje je rekla da protest prosvjetara „borba protiv odlaska u NJemačku i Irsku“.

„Ovo je borba za budućnost naše djece. Predugo smo šutali. Ovaj štrajk je svijetlo na kraju tunela“, dodala je.

Na protestu je istaknuto da to nije borba samo za veće koeficijente već pre svega za dostojanstvo.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama danas je nastavljen štrajk do ispunjenja zahtjeva za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje od 10. oktobra kada je vlada odbila zahtjeve školskih sindikata, a poslije cirkularnog štrajka, u okviru kojeg su samo povremeno štrajkovale sve škole, od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave.

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je jutros za Hrvatski radio da bi štrajk mogao da se završi u četvrtak u slučaju da danas dođe do dogovora s vladom.

„Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rešenja, sutra i prekosutra bi se sproveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o prijedlogu. Za to su nam potrebna barem dva dana“, rekao je Mihalinec.

Od početka protesta vlada nije željela da pregovara sa sindikatima o povećanju koeficijenata, već im je nudila povećanje plata kroz povećanje osnovice. Tek krajem prošle sedmice, pošto je uslijedio opšti štrajk i najavljen veliki protest u Zagrebu poslije prijetnji vlade da im dani u štrajku neće biti plaćeni premijer je pozvao sindikate na razgovor i u petak su održane konsultacije predstavnika sindikata i vlade.

Učesnici susreta nisu iznosili u javnost detalje razgovora, ali su sindikalni predstavnici, prvi put od početka štrajka, rekli da bi uskoro moglo da dođe do dogovora i prekida najdužeg štrajka u sistemu obrazovanja u istoriji Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković izjavio je krajem prošle sedmice da su štrajk nastavnika i veliki protest orkestrirani i „lijepo osmišljeni“ pokušaj pred predsjedničke izbore 22. decembra, što su sindikati odbili ističući da iza njih ne stoji politika, već talas nezadovoljstva.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar