Вијести

Радојичић: Бањалука је поносни главни град Српске и препознатљиви регионални центар

БАЊАЛУКА ПРОСЛАВИЛА ДАН ГРАД И 74 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБАЂАЊА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Вјерујем у Бањалуку која се развија, која ће сваке године бити све напреднија. Бањалука је срце цијеле Републике Српске“

ПОЛАГАЊЕМ вијенаца на Трг палих бораца у Бањалуци данас је обиљежен 22. април – Дан града и 74 године од ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом свјетском рату.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, након полагања вијенца рекао је да је Бањалука поносан главни град РС, град који се такмичи да буде компетититван и препознатљив регионални центар, али такође и отворен, пријатељски град расположен за сарадњу.

Истакао је да је Бањалука поносна на своју припадност антифашистичком покрету, те да је град који се развија и мијења.

„Дан града, 22. април је дан ослобођења од фашизма. На овај дан се полажу вијенци и одаје почаст погинулим у борби против фашизма 1941. и 1945. године али исто тако и бројним невиним цивилним жртвама. Бањалука је данас град који је угодан за живот“, рекао је Радојичић.

Жељка Цвијановић, предсједник РС, рекла је да је ово важан дан за Бањалуку јер је тада донесена слобода свим њеним становницима.

„То је била борба за узвишене циљеве и идеале. Од тада траје наша борба, да чувамо мир и слободу, да цијенимо што су други дали своје животе да бисмо данас уживали у тој слободи“, казала је Цвијановићева.

Додала је да је овај град срце цијеле РС, те да не треба заборавити нити тежак период домовинског рата када се опет морала водити битка да се очува мир.

„Вјерујем у Бањалуку која се развија, која ће сваке године бити све напреднија. Бањалука је срце цијеле РС“, истакла је Цвијановићева.

Радован Вишковић, прдсједник Владе РС, казао је да је ово дан када се одаје почаст свим погинулим у Другом свјетском рату који су своје животе дали за слободу, те да се нада да ће и будуће генерације овом дану поклањати пођеднаку пажњу.

„Од 4.500 жртава, колико их је дало свој живот у овом граду за слободу, велики број су били цивили, чак и дјеца. Наша је обавеза да свима њима бар на овај дан одамо почаст и да се поклонимо“, рекао је Вишковић.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне Скупштине РС, рекао је да се из дана у дан, из годину у годину Бањалука мијења, али оно што остаје је њена историја и традиција

„Овај дан 22. априла је један најзначајниијх датума које Бањалука обиљежава и надам се да ће то наставити и у будућности, да ћемо се на тај начин, памтећи историју одужити онима који су дали своје животе за слободу коју имамо“, поручио је Чубриловић.

Вијенце су положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегације Републичке и Градске организације СУБНОР-а Бањалука, те представници политичких партија које ђелују у републичком и градском парламенту СНСД-а, ДЕМОС-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и ПДП-а.

https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Radojicic-Banjaluka-ponosan-glavni-grad-RS/534757

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар