Вијести Свијет

Рохани: Иран за само сат може прећи на јаче обогаћивање урана

ТЕХЕРАН ПОЈАЧАВА ПРИТИСАК НА ЕВРОПСКЕ ПОТПИСНИКЕ СПОРАЗУМА ДА ГА ЗАШТИТЕ ОД САД

ИРАНСКИ предсједник Хасан Рохани у сриједу је упозорио Европу да ће Техеран подузети „наредни корак“ у пробијању лимита свог процеса обогаћивања урана почевши од наступајуће недјеље.

„Техеран може да преокрене смањење својих обавеза према Споразуму о нуклеарној енергији за само један сат“, изјавио је Рохани.

Рохани је рекао да ће Иран од недјеље покушати повећати ниво обогаћивања уранијума изнад границе од 3,67 посто, коју је поставио нуклеарни споразум из 2015. године.

Роханијеви коментари додатно појачавају притисак на европске партнере да спасу угрожени нуклеарни споразум из 2015. након америчког повлачења из пакта у прошлој години.

„Уколико желите да изразите жаљење и објавите саопштење, то можете учинити сада“, изјавио је Роухани.

Предсједник САД-а Доналд Трамп повукао је Америку из иранског нуклеарног споразума у прошлој години и обновио је погубне економске санкције.

Иран је ових дана пробио лимите залиха обогаћеног урана постављене споразумом и саопштио је да ће до недјеље повећати обогаћивање урана до нивоа који би омогућио стварање нуклеарног оружја уколико Европа не понуди нови споразум, преноси америчка новинска агенција АП.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар