Vijesti Svijet

Rohani: Iran za samo sat može preći na jače obogaćivanje urana

TEHERAN POJAČAVA PRITISAK NA EVROPSKE POTPISNIKE SPORAZUMA DA GA ZAŠTITE OD SAD

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani u srijedu je upozorio Evropu da će Teheran poduzeti „naredni korak“ u probijanju limita svog procesa obogaćivanja urana počevši od nastupajuće nedjelje.

„Teheran može da preokrene smanjenje svojih obaveza prema Sporazumu o nuklearnoj energiji za samo jedan sat“, izjavio je Rohani.

Rohani je rekao da će Iran od nedjelje pokušati povećati nivo obogaćivanja uranijuma iznad granice od 3,67 posto, koju je postavio nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Rohanijevi komentari dodatno pojačavaju pritisak na evropske partnere da spasu ugroženi nuklearni sporazum iz 2015. nakon američkog povlačenja iz pakta u prošloj godini.

„Ukoliko želite da izrazite žaljenje i objavite saopštenje, to možete učiniti sada“, izjavio je Rouhani.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp povukao je Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma u prošloj godini i obnovio je pogubne ekonomske sankcije.

Iran je ovih dana probio limite zaliha obogaćenog urana postavljene sporazumom i saopštio je da će do nedjelje povećati obogaćivanje urana do nivoa koji bi omogućio stvaranje nuklearnog oružja ukoliko Evropa ne ponudi novi sporazum, prenosi američka novinska agencija AP.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar