Вијести

Сафронков: Русија је дубоко разочарана што господин Инцко шири србофобију

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК У САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ ПОНОВО ТЕНДЕНЦИОЗНО НАСТУПАО ПРОТИВ СРПСКЕ
  • Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је нетачна констатација високог представника у БиХ Валентина Инцка, у извјештају Савјету безбједности УН да је, након што су му уведене америчке санкције, смањио учесталост позива на независност Српске и распад БиХ: Република Српска није одустала од референдума о независности, поручио је предсједник Додик

ВИСОКИ представник за БиХ Валентин Инцко представио је извјештај Савјету безбједности УН, у којем је поново изнио низ тврдњи усмјерених против Републике Српске.

Инцко наводи да је предсједник Републике Милорад Додик смањио позиве на отцјепљење, након што су Сједињене Америчке Државе увеле санкције, али да је наставио да даје бројне изјаве којима подстиче евентуалну независност Српске.

То је најнеобјективнији извјештај високог представника, тенденциозан је и усмјерен против Републике Српске, поручили су представници Руске Федерације.

– Видимо континуитет у изјавама представника Републике Српске у којој преиспитују будућност државе, што укључује и одлуке Суда БиХ. Тако је предсједник Српске позвао српске представнике у Суду да се повуку из тих институција и тиме јасно показао да ентитетске институције неће спроводити одлуке Суда БиХ. То је дио кампање да се поткопа суверенитет БиХ, јер ентитети нису државе, навео је Инцко.

– Извјештај етикетира само Србе као једине кривце за све. Онима који познају прилике, јасно је да је ово што је представио господин Инцко далеко од истине, да је то промашај и указује на чињеницу да је аутор изгубио контакт са стварношћу. Ми смо дубоко разочарани чињеницом да господин Инцко на овај начин шири србофобију, рекао  је представник Руске Федерације у СБ УН, Владимир Сафронков.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је нетачна констатација високог представника у БиХ Валентина Инцка, у извјештају Савјету безбједности УН да је, након што су му уведене америчке санкције, смањио учесталост позива на независност Српске и распад БиХ.

Република Српска није одустала од референдума о независности, поручио је предсједник Додик.

РТРС

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар