Вијести Федерација/БиХ

Шаровић пооштрио услове и процедуре за извоз воћа и поврћа у Русију

ДО ТОГ ТРЖИШТА МОЋИ ЋЕ ДА СТИГНУ САМО ОЗБИЉНИ ПРОИЗВОЂАЧИ И ИЗВОЗНИЦИ
  • Мирко ШАРОВИЋ: Стекли су се предуслови за организовање билатералних преговора са руском страном око укидања забране извоза јабука у Руску Федерацију

МИНИСТАР спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић пооштрио је процедуре за добијање сертификата о бх. поријеклу воћа и поврћа које се извози у Руску Федерацију, почевши 11. марта, чиме су се стекли услови за преговоре о укидању забране извоза.

Сертификат „ФОРМ А“ од сада ће издавати Спољнотрговинска комора БиХ поштујући строге процедуре које је наложио министар Шаровић, а које ће сузити простор за злоупотребе овог документа и у овом важном извозном послу са Русијом оставити само озбиљне произвођаче и извознике.

Истовремено, Шаровић је издао и налог Управи за заштиту здравља биља БиХ да у циљу имплементације Протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика, издавање фитосанитарног цертификата од стране надлежних инспекцијских органа Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко значајно унаприједи и учини одговорнијим, што је Управа својим Упутством и учинила.

„Овим унапређењем система и контроле издавања кључних докумената који прате пошиљке воћа и поврћа у Руску Федерацију, као и другим мјерама предузетим у протеклом периоду, стекли су се предуслови за организовање билатералних преговора босанскохерцеговачке и руске стране, око укидања забране извоза јабука у Руску Федерацију“, истиче Шаровић

Шаровић је упутио писмо директору Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације Сергеју Алексејевичу Данкверту, којим га је обавијестио да су у Босни и Херцеговини предузете неопходне мјере, и којим је затражено одржавање састанка у циљу преговора о наставку извоза јабука у Русију, преноси Н1.

https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Sarovic-poostrio-procedure-za-izvoz-voca-i-povrca-u-Rusiju/468480

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар