Вијести

Савчићев адвокат уложио приговор на оптужницу Тужилаштва БиХ

УКАЗАО ДА СЕ ОПТУЖНИЦОМ НАПАДАЊЕ НА 28. АРМИЈУ БиХ ПРОГЛАШАВА НЕДОЗВОЉЕНИМ

Миломир Савчић

  • Адвокат Миодраг Стојановић упозорио да Савчићу не може бити суђено према Кривичном закону БиХ, посебно након пресуда Европског суда за људска права у предметима „Дамјановић“ и „Мактоуф“
  • У приговору указано да се ради о свјесном и малициозном поступању Тужилаштва јер радње оптуженог и даље квалификује на начин супротан пресудама Европског суда у Старзбуру и више пресуда Суда БиХ и Уставног суда БиХ“

АДВОКАТ Миодраг Стојановић данас је Суду БиХ уложио приговоре на оптужницу Тужилаштва БиХ која генерала Миломира Савчића терети за помагање у ратном злочину 1995. године у Сребреници.

Савчићев бранилац сматра да приговорима може указати на више формалних недостатака у оптужници, међу којима је опис дјела из којег произлази законско обиљежје кривичног дјела, вријеме и мјесто његовог учињења, предмет и средство којим је оно извршено, те остале околности потребне да се кривично дјело што прецизније одреди.

Стојановић је у приговору навео да је Савчићу у оптужници стављена индивидуална одговорност према Кривичном закону БиХ, и то, према начину извршења као подржаваоцу и помагачу. Адвокат сматра да Савчићу не може бити суђено, према Кривичном закону БиХ, посебно након пресуда Европског суда за људска права у предметима „Дамјановић“ и „Мактоуф“.

„Стога, сматрам да је овдје ријеч о свјесном и малициозном поступању Тужилаштва јер радње оптуженог и даље квалификује на начин супротан пресудама Европског суда у Старзбуру и више пресуда Суда БиХ и Уставног суда БиХ“, навео је Стојановић.

У приговору је бранилац нагласио да се други формални недостатак огледа у супротности предложених доказа и чињеничног описа у оптужници, указавши да је у оптужници, између осталог, наведено да је Савчић планирао, командовао и надзирао припаднике своје јединице у заробљавању мушкараца Бошњака „који су се у страху од ликвидације покушали шумом домоћи територије под контролом Армије БиХ“.

Према Стојановићевим ријечима, оваква формулација и оцјена састава наведене колоне и заробљеника је апсолутно супротна материјалним доказима, као и исказима предложених свједока.

Миодраг Стојановић

„Према налазу вјештака Тужилаштва, у свим предметима који се односе на Сребреницу пред Судом БиХ и Хашким трибуналом, радило се о колони 28. дивизије Армије БиХ, којој се придружио одређени број цивила, која је у јасном војничком поретку, са јасном командом и руковођењем донијела војничку одлуку да крене у пробој дубоко у територију под контролом Војске Републике Српске. У том смислу, сви чланови 28. дивизије, као и лица која су им се придружила, представљају легитимне заробљенике, тако да постављање засједа или борба са наведеном колоном не може бити нелегитимна војна активност“, образложио је Стојановић.

Стојановић сматра да Тужилаштво БиХ оваквом квалификацијом врло малициозно проширује обим одговорности Војске Републике Српске и њених припадника јер, по оваквом опису чињеничних догађаја, произлази да је борба са колоном 28. дивизије нелегална и нелегитимна, те да је припаднике ове војне формације требало пустити да несметано пролазе кроз ратно подручје и да их није требало заробљавати.

Указујући на формалну грешку оптужнице, Стојановић је навео да се из њеног садржаја јасно види да се Савчићу на терет стављају радње и поступци које је предузео његов потчињени мајор Малинић.

Он каже да се ради о природној и кривично-правној повезаности радњи која се њима двојици ставља на терет, те да је логично да се против њих води јединствен поступак.

„Тужилаштво, коме се очигледно јако журило да ову оптужницу подигне до краја године, одлучује да оптужи само Савчића, да измијени чињенични опис онога што му се ставља на терет у односу на оно за шта се већ изјашњавао и тиме практично осакати поступак“, каже Стојановић.

Он је предложио да судија за претходно саслушање опозове одлуку о потврђивању оптужнице и врати је Тужилаштву на дораду и исправку, те да се одлучи о спајању са предметом против Малинића.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића.

Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, оцијенио је раније да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.

Он је рекао да овакву одлуку сматра одмаздом због тога што је инсистирао на утврђивању истине о догађајима из протеклог рата и на томе да кривци стварно одговарају за оно што су учинили.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар