Вијести Федерација/БиХ

Савјет министара БиХ у техничком мандату усвојио акциони план за ЕУ без сагласности РС

ВЛАДА РС ГА ПОЗВАЛА ДА ПРЕКИНЕ ПРАКСУ УСВАЈАЊА ДОКУМЕНАТА МИМО БАЊАЛУКЕ
  • Документ усвојен на „телефонској сједници“, а у њему се наглашава да је БиХ усагласила 691 мјеру од укупно 729, док је преосталих 38 мјера још увијек у процесу усаглашавања

САВЈЕТ министара БиХ у техничком мандату на телефонској сједници одржаној 15. октобра 2019. усвојио је Акциони план за реализацију приоритета из Аналитичког извјештаја Европске комисије, који је саставни дио Мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Учинио је то без сагласности Владе Републике Српске, наведено је у саопштењу Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.

„Иако су надлежне институције Републике Српске учествовале у дефинисању и усаглашавању свих мјера за реализацију приоритета из њихове надлежности, Савјет министара у техничком мандату је без сагласности Владе Републике Српске усвојио овај  Акциони план“, наводе из Министарства.

У  истом саопштењу наводи се да усвојени документ садржи 729 мјера за реализацију 115 приоритета Европске комисије, што представља нетачну информацију из разлога што су институције у БиХ усагласиле 691 мјеру од наведеног броја, док је преосталих 38 мјера још увијек у процесу усаглашавања које се одвија у оквиру механизма координације процеса европских интеграција.

„Све док се наведене мјере не усагласе у оквиру механизма координације, оне не могу бити третиране као саставни дио Акционог плана“, наводи се у саопштењу.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу као и Влада Републике Српске остају посвећени процесу европских интеграција уз потпуно уважавање уставних надлежности као и поштовање усаглашеног механизма координације,  позивали су Савјет министара, који дјелује у техничком мандату, да заустави праксу усвајања докумената без сагласности Владе Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар