Вијести

Сенат РС: Бошњачки политички фактори не желе да се на нивоу Федерације и БиХ формира власт

СЈЕДНИЦОМ СЕНАТА ПРЕДСЈЕДАВАЛА ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Стево МИРЈАНИЋ: Српска има озбиљну шансу да ове године направи још снажнији корак на плану укупног развоја

СЕНАТ Републике Српске констатовао је данас да бошњачки политички фактори не желе да на нивоу Федерације и БиХ формирају власт, те да је једино Српска након октобарских избора у БиХ формирала све институције законодавне и извршне власти.

Секретар Сената Синиша Каран рекао је након сједнице овог савјетодавног тијела, одржане поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, да је Српска усвојила најважнија републичка документа попут буџета и Програма економских реформи.

Он је изјавио новинарима да је на сједници Сената било ријечи о НАТО и европским интеграцијама, као и утицају међународне заједнице на Српску.

Када је ријеч о економским изазовима, Каран је рекао да је Сенат констатовао да је макроекономско и фискално стање Српске већ 16 квартала сасвим добро.

„Нотирали смо и неколико кључних проблема – проблем миграција генерално и безбједносно, као и питања здравственог сектора, образовног сектора кроз повезивање тржишта рада и сектора сиве економије. Посебно је апострофирано питање демографије“, нагласио је Каран.

Члан Сената Српске Стево Мирјанић рекао је да је на сједници разговарано о развојним политикама Српске у наредном периоду, те констатовано да су посљедњих година на том плану остварени значајни и позитивни резултати.

„То је једна од важних константи на којима ће се градити друштвено-економски развој за 2019. годину“, навео је Мирјанић.

Он је нагласио да су на вријеме конституисане све институције и да Српска има озбиљну шансу да ове године направи још снажнији корак на плану укупног развоја.

„Централно питање је развој привреде и у том смислу руководство и институције Српске добили су пуну подршку Сената да разраде мјере и механизме за реализацију утврђених циљева који ће бити од интереса Републике“, рекао је Мирјанић и додао да су у вези с тим подржане активности представника Српске на нивоу БиХ.

Члан Сената Српске Милимир Мучибабић рекао је да Федерација БиХ чини врло озбиљна настојања да не дође до политичке легитимације заједничких институција.

Он је истакао да акценат треба ставити на Дејтонски устав, подсјетивши да су Српској у име заједничке државе, насилно и, понекад, на превару одузимане надлежности.

Члан Сената Јелена Гускова рекла је да ће сенатори у наредном периоду радити ефикасније на плану унутрашње и спољне политике Српске.

Сједници Сената у Палати Републике предсједавала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, а присуствовали су предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и бројни чланови Сената, који је савјетодавно тијело највиших републичких институција.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар