Вијести РС и матица

Шиптари би да на месту приштинског Саборног храма Христа Спаса граде свој „музеј геноцида“

ПАТРИЈАРШИЈА: ХРАМ ЈЕ НА ЗЕМЉИШТУ СПЦ И БИЋЕ ДОВРШЕН ЧИМ ТО БУДЕ МОГУЋЕ

ПРИВРЕМЕНЕ косовске институције планирају да сруше Саборни храм Христа Спаса у Приштини и да на његовом мјесту подигну такозвани музеј геноцида, пише београдски „Курир“.

Лист наводи да је овај срамни приједлог стигао од предсједника студентске организације Студентска демократија Меџита Рамуса, али да иза њега „стоје“ предсједник и премијер Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Саборни храм Христа Спаса је од 1999. године много пута био скрнављен и вандализован, а 2016. године је запаљен, те претворен у јавни тоалет и сметлиште, подсјећа „Курир“.

Према наводима овог листа, Универзитет у Приштини није успио да судским путем преузме власништво над земљиштем на којем је црква изграђена.

Из кабинета Његове светости патријарха српског Иринеја кажу да је ријеч „о богослужбеном објекту који се налази на земљишту Српске православне цркве које никада није судски правоснажно оспорено“.

„Епархија (рашко-призренска) планира да, кад се за то стекну услови и финансијске могућности, ова црква буде завршена и стављена у литургијску употребу. Овај храм једино може да буде богослужбени објекат СПЦ. Треба поштовати законске процедуре, право власништва и верске слободе“, истичу у кабинету српског патријарха.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар