Vijesti RS i matica

Šiptari protiv unošenja Vidovdana u njihov „Zakon o kosovskim praznicima“

ZAHTJEV SRPSKE SLISTE SMATRAJU „PROVOKATIVNIM I VEOMA UVREDLJIVIM“

ŠIPTARSKI poslanici, članovi nadležnog parlamentarnog odbora koji je razmatrao Zakon o kosovskim praznicima, jedinstveno su protiv zahtjeva Srpske liste da 28. juni, srpski pravoslavni praznik Vidovdan, bude uvršten u taj akt.

Prištinska dnevni list Koha piše danas da je Srpska lista zatražila da se 28. jun uvrsti u Zakon o praznicima, ali se tome najprije usprotivio poslanik Miljaim Zeka, koji taj zahtjev smatra uvredom za Šiptare.

Zeka je, kako se navodi, rekao da nema ništa protiv tog srpskog praznika, ali smatra da je riječ o provokativnom i veoma uvredljivom zahtjevu za Šiptare.

Tim prije, rekao je, što Srbi ne poštuju „državne simbole Kosova”, ali i mogućnosti da se oni toga dane pojave na proslavi sa slikama Miloševića.

On je, reagujući na zahtjev Srpske liste, rekao da i opozicioni pokret Samopredeljenje ne poštuje „državne simbole Kosova”.

To mu je, međutim, zamjerio poslanik tog pokreta Adem Mikulovci rekavši da nije lijepo porediti Srpsku listu i Samoopredeljenje.

„Uopšte nije lijepo upoređivati Samoopredeljenje sa Srpskom listom. Ja za to neću glasati živ”, rekao je Mikulovci, prenosi Tanjug.

Uvođenju Vidovdana kao praznika suprotstavio se i poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Rasim Selmanaj.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar