Вијести

Српска кућа у Подгорици неће организовати дочек Православне Нове године

ЛАБУДОВИЋ: УЗЕЛИ СМО У ОБЗИР И НАЈАВЕ ДА БИ ГА ВЛАСТ МОГЛА ИСКОРИСТИТИ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ НЕРЕДА

СРПСКА кућа у Подгорици отказала је организацију Православне Нове године испред зграде Скупштине Црне Горе 13. јануара, саопштио је извршни директор Српске куће Емило Лабудовић.

Он је навео да Српска кућа неће организовати дочек поштујући препоруку Светог синода Српске православне цркве (СПЦ) да се избјегне сваки вид политизације молебана и литија које предводе владике, те узимајући у обзир најаве да ће црногорске власти то окупљање злоупотријебити и изазвати нереде, о чему већ пишу медији у окружењу.

Лабудовић истиче да отказивањем ове прославе ни на који начин не може бити угрожена саборност и одлучност свештенства, монаштва и вјерујећег народа СПЦ да истраје у масовним окупљањима до повлачења Закона о слободи вјероисповијести.

„На овај начин остављамо довољно времена и простора да неко од оних за које наши противници не могу рећи да политизују ова дешавања, евентуално закаже такав скуп“, наводи Лабудовић.

Он сматра да би се на тај начин избјегао сваки вид могућих злоупотреба и манипулација које би могле унијети непотребну конфузију и угрозити саборност православног народа у настојању да се одупре отимачини светиња.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар