Vijesti Svijet

Stejt departman pozvao „sve strane u Crnoj Gori na konstruktivan dijalog“

VAŠINGTON PODRŽAVA I SLOBODU VJERE I PRAVO DRŽAVA DA ŠTITE JAVNO ZDRAVLJE

SJEDINJENE Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja, navodi se u pisanom odgovoru portparola Stejt departmana na molbu Glasa Amerike da prokomentariše prošlonedjeljne proteste u Crnoj Gori poslije hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve zbog kršenja zabrane okupljanja, uvedene da bi se spriječilo širenje korona virusa.

„Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom“, navodi se u odgovoru Stejt departmana.

Američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopšteno je iz Stejt departmana.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke zato što su 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostrošokog u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima.

U znak protesta zbog njihovog hapšenja i zadržavanja u pritvoru 72 sata širom Crne Gore su organizovani protesti.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar