Vijesti

Stotine Titovih poštovalaca iz cijele bivše SFRJ posjetile Kuću cveća

OD 1980. DO DANAS – PREKO 17 MILIONA POSJETILACA, SVE VIŠE IH JE IZ KINE, JAPAN I J. KOREJE

 STOTINE ljudi s područja bivše Jugoslavije odale su u Beogradu počast nekadašnjem doživotnom predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu u povodu 25. maja, Dana mladosti koji se u tadašnjoj državi slavio kao zajednički državni praznik.

Brojni Titovi poštovaoci, rijetki preživjeli članovi Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), te članovi udruženja koja baštine sjećanje na Tita, okupili su se i s vijencima, cvijećem, te zastavama bivše SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, okupljeni u koloni odali počast u Kući cveća.

Oni su, organizovano autobusima ili automobilima, od jutra pristizali na plato ispred Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju, u okviru kojeg je i kompleks Kuća cvijeća, posljednje počivalište Josipa Broza Tita.

Mnogi od njih nosili su kape „titovke“, bedževe s Titovim likom, ordenje i odličja iz bivše SFRJ, a pojedini su došli u društvu svojih unuka, s crvenim pionirskim maramama oko vrata, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Prema službenim podacima iz Muzeja, istim povodom se okupi – od godine do godine – 2.000 do 5.500 ljudi.

Od 1980. godine Kuću cvijeća je, po službenim podacima, posjetilo više od 17 miliona ljudi, a tokom cijele godine najbrojniji su turisti iz Zapadne Evrope i Amerike, ali ih je sve više iz Azije – Kine, Japana i Južne Koreje.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar