Вијести РС и матица

Свих шесторо Срба оптужених за убиство Оливера Ивановића негирало кривицу

СВИ ТРАЖЕ ДА ИМ БУДЕ ОМОГУЋЕНО ДА СЕ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ
  • Пред Посебним одјељењем Основног суда у Приштини прочитана оптужница против Силване Арсовић, полицајаца Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Недељка Спасојевића, Радета Басаре и цивила Марка Рошића
  • Потјерница расписана за потпредсједником Српске листе Миланом Радојичићем и командиром Косовске полицијске службе за регион Север Жељком Бојићем

СВИХ шесторо оптужених за саучесништво и помагање у извршењу убиства Оливера Ивановића негирали су данас кривицу пред Посебним одјељењем Основног суда у Приштини.

Добрица Лазић, адвокат оптужене Силване Арсовић, рекао је за Срну да је на рочишту прочитана оптужница против окривљених полицајаца Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Недељка Спасојевића, Радета Басаре и цивила Марка Рошића и Арсовићеве.

Они су оптужени да су умјешани у убиство Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године у сјеверном дијелу Косовске Митровице, а Лазић је навео да је Арсовићева, према новој измјењеној оптужници, окривљена да је у саизвршилаштву учествовала у убиству предсједника Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, у којој од оснивања ради као секретарица.

„Сви оптужени су се изјаснили да на било који начин нису умешани у убиство Оливера Ивановића“, истакао је Лазић.

Оцјењујући да је оптужница заснована на погрешно или непотпуно прикупљеним доказима и неоснованим чињеницама, Лазић је рекао да је и захтјев специјалног тужиоца Суљ Хоџе да буде одређен кућни притвор Арсовићевој, Јовановићу и Марковићу неоснован, али да остаје да се суд у разумном року изјасни о предлогу специјалног тужиоца.

„Одбрана оптужених очекује да ће тај захтев специјалног тужиоца бити одбачен и да ће нашим клијентима бити омогућено да се бране са слободе“, додао је Лазић.

Лазић сматра да је цјелокупна оптужница неоснована јер специјални тужилац ни у једном сегменту не наводи идентитет или бар оправдану сумњу о могућим наручиоцима и починиоцима убиства Ивановића.

Наставак суђења је заказан за 24. март, али је браниоцима оптужених дата могућност да у року од 30 дана уложе приговоре на оптужницу.

„Сви ми адвокати окривљених очекујемо да ће судско веће одбацити оптужницу и наложити специјалном тужиоцу да оптужницу подигне на основу доказа и релевантних чињеница“, нагласио је Лазић.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест метака из пиштоља из аутомобила у покрету испред сједишта Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, чији је био предсједник, у сјеверној Косовској Митровици.

Петорица од шесторо оптужених ухапшени су 24. новембра 2018. године у акцији специјалне косовске јединице полиције Росу на сјеверу Косова.

Потерница у овом предмету расписана је и за потпредсједником Српске листе Миланом Радојичићем и командиром Косовске полицијске службе за регион Север Жељком Бојићем.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар