Вијести Свијет

Техеран ће тужити САД и тражити 139 милијарди долара одштете

ТВРДИ ДА САД И ИЗРАЕЛ СТОЈЕ ИЗА ПОСЛЕДЊИХ НЕМИРА У ВЕЛИКОМ БРОЈУ ГРАДОВА ИРАНА
  • Портпарол владе Ирана Гољам Хусеин ЕСМАИЛИ: Тужбе су већ поднијели ирански држављани који су директно претрпјели штету због америчких акција. До данас је размотрено више од 360 случајева и захтјева грађана против америчке владе

ТЕХЕРАН ће тужити САД због грађанских немира у земљи, изјавио је портпарол владе Ирана Гољам Хусеин Есмаили и нагласио да ће захтијевати одштету од 130 милијарди долара.

Протести су избили у неколико иранских провинција у новембру након одлуке владе да повећа цијене бензина. У међувремену су демонстрације постале насилне.

Есмаили је рекао да су тужбе поднијели ирански држављани који су директно претрпјели штету због „америчких акција“.

„До данас је размотрено више од 360 случајева и захтјева грађана против америчке владе“, рекао је Есмаили.

„Влада и Министарство спољних послова требало би да помогну у спровођењу ових захтјева против америчке владе у име наших грађана“, рекао је.

Иранска влада је 15. новембра одлучила да подигне цијене гаса на 30.000 ријала (око 0,2 долара) по литру.

Након ове одлуке одржани су протести у великом броју градова Исламске Републике, који су прерастали у сукобе с полицијом. Демонстранти су запалили канцеларије неких банака и више бензинских пумпи.

Нереди су избили у стотинама градова.

Предсједник Ирана Хасан Рохани тврди са су протесте организовали Сједињене Државе и Израел, како би поткопали иранску националну безбједност.

Вашингтон је дао отворену подршку демонстрантима.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар