Вијести Свијет

The Times: Инсајдери тврде да Блер лобира подјелу „Косова“ и да је већ разговарао са Меркеловом

ЛИСТ НАВОДИ ДА ЋЕ БИВШИ БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР `ПОСАО` НАСТАВИТИ У ВАШИНГТОНУ

БИВШИ британски премијер Тони Блер разговарао је са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и позвао је да преиспита противљење подјели Косова, а ускоро ће о томе разговарати и у Вашингтону са званичницима Савјета за националну безбједност САД, пише лондонски лист The Times.

„Иако је Институт за глобалне промјене Тонија Блера негирао да бивши премијер лобира за договор о подјели (Косова) у име предсједника Србије (Александра Вучића), инсајдери упућени у разговоре више пута су тврдили да се Блер већ састао са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита своје противљење плану о подјели, а да се сада спрема у Вашингтону да заговара подјелу код представника Савјета за националну безбејдност САД“, пише The Times.

У тексту под насловом „Етничка подјела која би могла да врати рат на Балкан“, објављеном на сајту, лист наводи да план о подјели Косова има мало присталица на Косову, како међу Србима тако и међу Албанцима.

Наводи се да је чак и сјеверно од реке Ибар, гдје 40.000 Срба живи у четири општине које би могле да буду предмет „размјене територије“, српска заједница подијељена и уплашена за своју будућност.

Највећи противник подјеле (на сјеверу Косова) Оливер Ивановић убијен је почетком године, што је стишало Србе у противљењу Вучићу, додаје се.

The Times наводи да осим што постоји могућност да ће изазвати ланчану реакцију насиља, идеја о подјели има многе очигледне недостатке. Кроз Прешевску долину, гдје живи око 60.000 Албанаца, пролази и главни стратешки путни правац Србије ка југу, Коридор 10, док би територија која се предлаже за размјену на Косову оставила највећи дио преосталих Срба, око 70.000 људи и најважније цркве и манастире СПЦ јужно од Ибра и искључене из договора.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар