Вијести Федерација/БиХ

Турковић наредила да се заставе на амбасадама и конзулатима БиХ 11. јула спусте на пола копља

УЧИНИЛА ЈЕ ТО БЕЗ ОДЛУКЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И САВЈЕТА МИНИСТАРА О ДАНУ ЖАЛОСТИ

МИНИСТАРСТВО иностраних послова БиХ упутило је данас инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ у свијету да 11. јул обиљеже спуштањем застава на пола копља, иако Савјет министара БиХ није прогласио тај дан, даном жалости у Босни и Херцеговини.

„У очекивању доношења Одлуке Савјета министара, што је била редовна пракса протеклих година, МИП БиХ је упутио инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ у свијету да достојанствено обиљеже 11. јули 2020. године спуштањем застава на пола копља/јарбола, те упознају земље пријема о разлозима за исто, у циљу промицања толико потребне борбе за истину и правду у Босни и Херцеговини али и цијелом свијету“, наводи се у саопштењу из МИП-а.

Министарство са жаљењем констатује да, приједлог тачке дневног реда у вези доношења одлуке Савјета министара БиХ о проглашењу 11. јула 2020. године Даном жалости у Босни и Херцеговини, није разматран на јучерашњој сједници.

„Материјал за предметну тачку дневног реда 11. сједнице упутило је Министарство иностраних послова БиХ, али ни ова тачка није разматрана због одлуке представника ХДЗ БиХ да не подржи цјелокупан предложени дневни ред заказане сједнице“, наводи се у саопштењу.

Турковић је, иначе, упутила захтјев са сазивање ванредне телефонске сједнице Савјета министара са само једном тачком дневног реда, везано за доношење Одлуке о проглашењу 11. јула 2020. године Даном жалости у Босни и Херцеговини.

Предсједавајући Савјета министара, који је једини надлежан за сазивање и редовних и ванредних сједница Савјета министара, није био у датим околностима сагласан да донесе потребну одлуку о одржавању такве телефонске сједнице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар