Вијести

Тужилаштво наложило провјеру контаката Давида Драгичевића преко друштвених мрежа

ЛУКАЧ: ОКО НЕСРЕЋЕ ДРАГИЧЕВИЋА ОКУПИЛИ СЕ И ЉУДИ КОЈИ КОЈИ БИ ДА ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ИСКОРИСТЕ
  • Главни тужилац Желимир ЛЕПИР: Новина у односу на извјештај полиције је свједок који тврди да је на мјесту иза куће Ђорђа Рађена – на путу ка Црквеној – дошло до свађе између Драгичевића и три до четири засад непозната лица, те да је Давид бјежећи од њих упао у Црквену или га је неко гурнуо
  • Отац настрадалог – Давор ДРАГИЧЕВИЋ – поново оптужио Лепира да ради на прикривању истине о Давидовом убиству и да му у тим радњама помажу припадници полиције и других институција, те да су се представници институција с њим покушали нагодити
  • Лепир је негирао и Даворове тврдње да је 15 људи Давида тукло летвама и шипкама у близини Металске школе, што, како истиче, потврђује и видео-надзор из једног локала. Навео је и да је вјештак из Словеније дао налаз „са великим степеном вјероватноће“ да је Давид лице са видео-снимка које улази у кућу Ђорђа Рађена и излази из ње

ОКРУЖНО јавно тужилаштво Бањалука затражило је да се утврди да ли је Давид Драгичевић у вријеме нестанка имао комуникацију путем Facebook, Инстаграма, Вибера, WhatsUp и других друштвених мрежа, сазнају бањалучке „Независне новине“.

„Полиција након добијања наредбе о спровођењу истраге поступа по свим тачкама наведеним у наредби за истрагу“, рекла је Даница Гњатовић, портпарол Министарства унутрашњих послова, за „Независне“.

У наредби је, између осталог, затражено утврђивање Давидове комуникације путем друштвених мрежа, тражење евентуалних свједока, изузимање видео-записа с надзорних камера и сличне мјере и радње.

У четвртак навече у гостовањима на различитим телевизијама, Желимир Лепир, главни тужилац Окружног тужилаштва, и Давор Драгичевић, отац убијеног Давида, изнијели су своја виђења досадашњег тока истраге.

Лепир је рекао да је новина у односу на извјештај полиције свједок који тврди да је на мјесту иза куће Ђорђа Рађена на путу ка Црквеној дошло до свађе између Драгичевића и три до четири засад непозната лица, те да је Давид бјежећи од њих упао у Црквену или га је неко гурнуо. Наглашава да је Тужилаштво поуздано утврдило да Давид није био отет, заробљен, злостављан, силован, мучен и везан, а што се, како тврди, темељи на извјештају вјештака медицинске струке.

Давор је, пак, поново оптужио Лепира да ради на прикривању истине о Давидовом убиству и да му у тим радњама помажу припадници полиције и других институција, те да су се представници институција с њим покушали нагодити.

„Не вјерујем злочинцима и убицама. Давид није погинуо на пјешачком прелазу, у тучи, није га нико убио из пиштоља. Ово је смишљен и организован злочин“, рекао је Драгичевић.

Лепир је негирао Даворове тврдње да је 15 људи Давида тукло летвама и шипкама у близини Металске школе, што, како истиче, потврђује и видео-надзор из једног локала.

Лепир је рекао и да је вјештак из Словеније дао налаз са великим степеном вјероватноће да је Давид лице са видео-снимка које улази и излази из куће Ђорђа Рађена, те да је вјештак из Загреба потврдио присуство алкохола у крви и урину, као и налаз патолога Жељка Карана, али да није потврдио присуство дроге.

Давор и даље тврди да је Давида претукло 15 људи иза Металске школе и позива да се прегледају снимци с оближње банке, док негирање присуства ЛСД-а, за који се раније тврдило да је био присутан у Давидовој крви, како истиче, показује да су покушали Давида представити као овисника о тешким дрогама.

Презентовао је налаз једног аустријског института који је по узорку Давидове косе утврдио да је у себи имао само присуство марихуане, али не и других дрога.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова, кога Давор Драгичевић и даље оптужује за саучесништво у убиству, пак, тврди да ће сад након покретања истраге бити утврђене све чињенице и поновио тврдње да Давид није претучен, отет или силован.

„С друге стране је породица којој је стало да се дође до истине. Мислим да су и они подлегли некој врсти притиска људи из њиховог окружења. Из разних побуда су се окупили људи који покушавају да профитирају на томе, неки да би политички искористили ту несрећу. Мислим да није изборна година да се они не би укључивали у то и водили на неки начин политички процес, од којег очекују да ће имати неку политичку корист на изборима“, рекао је Лукач и позвао породицу да се врати у институције.

Давор Драгичевић и Даниела Ратешић-Дошен, припадница групе „Правда за Давида“, одбацују да окупљања имају било какве везе с политиком или другим организацијама и да се ради о спонтаном окупљању грађана.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, и даље тврди да Скупштина није имала уставно и законско право да усвоји извјештај о околностима смрти Давида Драгичевића јер се у њему квалификује дјело, што је, како каже, посао Тужилаштва и полиције.

Додао је да је самом чињеницом да је Скупштина формирала Анкетни одбор показала да има демократски капацитет да свако питање може ставити на дневни ред.

„Случај страдања Давида Драгичевића је у искључивој надлежности Тужилаштва и ми хоћемо да институције раде и заврше посао до краја. Само на тај начин можемо допринијети смиривању ситуације, али и да истина дође на видјело што прије“, рекао је он.

https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Slucaj-Dragicevic-Tuzilac-trazi-Davidove-prepiske-sa-drustvenih-mreza/487007

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар