Вијести Свијет

У Аустралији се два пожара спојила у један – четири пута већи од Њујорка

ДОСАД УНИШТЕНО ПРЕКО 2000 КУЋА, СПАЉЕНА ПОВРШИНА ВЕЛИЧИНЕ ИРСКЕ

СНАЖАН вјетар у Аустралији спојио је данас два жаришта у један мегапожар, четири пута већи од Њујорка, а хиљаде људи и даље захтијевају предузимање акције поводом климатских промјена.

„Услови су данас тешки. Вруће је, а још једном се показало да је суви вјетар велики изазов“, изјавио је Шејн Фицсимонс, ватрогасни комесар за руралне области у држави Нови Јужни Велс.

Температура је данас прешла 40 степени Целзијусових у дијеловима Новог Јужног Велса и сусједне Викторије, гдје је пажња усмјерена на два пожара која су се повезала у један огромни, пренио је АФП.

На граници те двије државе проглашено је „стање катастрофе“ пошто се сутра очекује још виша температура, а издата су и наређења о евакуацији.

Премијер Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан рекла је да у овој држави букти више од 130 пожара, а да 50 још није под контролом.

На Острву кенгура, у близини јужне обале Аустралије, највећи град је био одсјечен док су се ватрогасци борили са опасним пожарима.

У катастрофалним пожарима у природи погинуло је 26 особа, уништено је више од 2.000 домова и спаљена површина величине Ирске.

NSW Bushfires: Fire crews on edge with worsening conditions | Nine News Australia

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар