Vijesti Svijet

U Australiji se dva požara spojila u jedan – četiri puta veći od Njujorka

DOSAD UNIŠTENO PREKO 2000 KUĆA, SPALJENA POVRŠINA VELIČINE IRSKE

SNAŽAN vjetar u Australiji spojio je danas dva žarišta u jedan megapožar, četiri puta veći od Njujorka, a hiljade ljudi i dalje zahtijevaju preduzimanje akcije povodom klimatskih promjena.

„Uslovi su danas teški. Vruće je, a još jednom se pokazalo da je suvi vjetar veliki izazov“, izjavio je Šejn Ficsimons, vatrogasni komesar za ruralne oblasti u državi Novi Južni Vels.

Temperatura je danas prešla 40 stepeni Celzijusovih u dijelovima Novog Južnog Velsa i susjedne Viktorije, gdje je pažnja usmjerena na dva požara koja su se povezala u jedan ogromni, prenio je AFP.

Na granici te dvije države proglašeno je „stanje katastrofe“ pošto se sutra očekuje još viša temperatura, a izdata su i naređenja o evakuaciji.

Premijer Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da u ovoj državi bukti više od 130 požara, a da 50 još nije pod kontrolom.

Na Ostrvu kengura, u blizini južne obale Australije, najveći grad je bio odsječen dok su se vatrogasci borili sa opasnim požarima.

U katastrofalnim požarima u prirodi poginulo je 26 osoba, uništeno je više od 2.000 domova i spaljena površina veličine Irske.

NSW Bushfires: Fire crews on edge with worsening conditions | Nine News Australia

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar