Вијести РС и матица

Весељи: Америка не тражи да укинемо таксе на робу из Србије и БиХ

„СРБИЈА ТРЕБА ДА СХВАТИ ДА МОРА ДА КОСОВО ПОШТУЈЕ КАО НЕЗАВИСНУ ДРЖАВУ“

ПРЕДСJЕДНИК шиптарског косовског парламента Кадри Весељи тврди да САД не захтjевају од Приштине да укине наметнуте стопостотно увећане таксе за робу из Србије и БиХ, већ траже отварање могућности за наставак дијалога Београда и Приштине.

Ипак, Весељи каже да је Приштина озбиљно схвата поруку америчког предсjедника Доналда Трампа и ону коју је представницима приштинских институција пренио амерички амбасадор Филип Коснет.

„Постоји захтjев да се Косово оснажи у процесу дијалога, нема захтjева за уклањање такси”, тврди Весељи, преноси Танјуг.

Приштински медији објавили су раније писани захтjев Стејт департмента у осам тачака, достављен Приштини преко америчке Амбасаде, у којем се, између осталог, тражи хитно укидање мjере о наметнутим таксама према Србији и БиХ, што би дало шансу за наставак дијалога са Београдом или ће јој у противном бити заведене санкције, прijе свега у суспензији подршке КБС-у.

Увjерен је, казао је, да наметнуте таксе на робу из Србије и БиХ неће „уздрмати” односе Приштине и САД, пренijела је приштинска Газета експрес онлајн.

„Сто одсто увећане таксе добро функционишу и та мjера је донијета као реакција на Србију, која је дуго била агресивна и није поштовала независно Косово”, казао је Весељи.

Србија, сматра Весељи, треба да схвати да мора „Косово да поштује као независну државу”.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар