Vijesti RS i matica

Veselji: Amerika ne traži da ukinemo takse na robu iz Srbije i BiH

„SRBIJA TREBA DA SHVATI DA MORA DA KOSOVO POŠTUJE KAO NEZAVISNU DRŽAVU“

PREDSJEDNIK šiptarskog kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da SAD ne zahtjevaju od Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse za robu iz Srbije i BiH, već traže otvaranje mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, Veselji kaže da je Priština ozbiljno shvata poruku američkog predsjednika Donalda Trampa i onu koju je predstavnicima prištinskih institucija prenio američki ambasador Filip Kosnet.

„Postoji zahtjev da se Kosovo osnaži u procesu dijaloga, nema zahtjeva za uklanjanje taksi”, tvrdi Veselji, prenosi Tanjug.

Prištinski mediji objavili su ranije pisani zahtjev Stejt departmenta u osam tačaka, dostavljen Prištini preko američke Ambasade, u kojem se, između ostalog, traži hitno ukidanje mjere o nametnutim taksama prema Srbiji i BiH, što bi dalo šansu za nastavak dijaloga sa Beogradom ili će joj u protivnom biti zavedene sankcije, prije svega u suspenziji podrške KBS-u.

Uvjeren je, kazao je, da nametnute takse na robu iz Srbije i BiH neće „uzdrmati” odnose Prištine i SAD, prenijela je prištinska Gazeta ekspres onlajn.

„Sto odsto uvećane takse dobro funkcionišu i ta mjera je donijeta kao reakcija na Srbiju, koja je dugo bila agresivna i nije poštovala nezavisno Kosovo”, kazao je Veselji.

Srbija, smatra Veselji, treba da shvati da mora „Kosovo da poštuje kao nezavisnu državu”.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar