Вијести РС и матица

Виши суд у Београду одбио захтјев за рехабилизацију Милана Недића

У ЗАХТЈЕВУ УКАЗАНО ДА НИЈЕ КРШИО НОРМЕ О ПОНАШАЊУ ПРЕМИЈЕРА У ОКУПИРАНОЈ ЗЕМЉИ

ВИШИ суд у Београду одбио је као неоснован захтјев за рехабилитацију премијера Србије током Другог свјетског рата Милана Недића, саопштено је данас.

Предлагачи су у захтјеву тражили да се утврди да је Милан Недић лишен слободе без судске одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, да се поништи рјешење о конфискацији његове имовине, као и административне одлуке комисија које су га прогласиле одговорним за ратне злочине.

Виши суд је саопштио да је против овог рјешења дозвољена жалба Апелационом суду у Београду у року од 30 дана од дана пријема рјешења.

Захтјев за рехабилитацију Милана Недића поднијели су Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић је био на челу Владе националног спаса од августа 1941. до октобра 1944. године, а предлагачи рехабилитације су током поступка покушавали да докажу да он није био одговоран за Холокауст у земљи, оснивање логора и масовна стријељања, нити да је прекршио међународне конвенције које су регулисале понашање премијера у окупираној земљи.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар