Вијести РС и матица

Вучић предложио да Јоргованка Табаковић остане гувернер Народне банке Србије

СКУПШТИНИ ПРЕДОЧИО ДА ЈЕ ПРЕПОРУЧУЈУ „ОСТВАРЕНИ РЕЗУЛТАТИ“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић предложио је Скупштини Србије да функцију гувернера Народне банке Србије (НБС) и у наредном шестогодишњем мандату обавља Јоргованка Табаковић.

Јоргованка Табаковић је на челу НБС од августа 2012. године, у то време је била потпредсједник Српске напредне странке, али је послије преузимања дужности, у складу са Законом о НБС, престала да обавља страначке функције.

Према недавно усвојеним измјенама Закона о НБС, функционери централне банке се бирају најкасније до истека мандата претходног функционера, а најраније 120 дана прије истека тог мандата, како би се обезбиједио континуитет рада НБС.

У образложењу предлога за Табаковићева остане гувернер и у наредном мандату Вучић је навео да је препоручују остварени резултати, прије свега у очувању макроекономске стабилизације у сарадњи са Владом Србије и другим надлежним институцијама, уз пуну координацију монетарне и фискалне политике.

Истакнуто је да је инфлација у претходних пет година очувана на просјечном нивоу од два одсто, што је у рангу најстабилнијих европских држава, да су каматне стопе на кредите привреди и становништву спусте на најнижи ниво, да је очувана релативна стабилност девизног курса а учешће проблематичних кредита и укупним банкарским позајмицама спуштено на најнижи ниво.

О избору гувернера, као и вицегувернера НБС, Скупштина Србије расправљаће сутра на ванредној сједници.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар