Vijesti RS i matica

Vučić predložio da Jorgovanka Tabaković ostane guverner Narodne banke Srbije

SKUPŠTINI PREDOČIO DA JE PREPORUČUJU „OSTVARENI REZULTATI“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije da funkciju guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i u narednom šestogodišnjem mandatu obavlja Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je na čelu NBS od avgusta 2012. godine, u to vreme je bila potpredsjednik Srpske napredne stranke, ali je poslije preuzimanja dužnosti, u skladu sa Zakonom o NBS, prestala da obavlja stranačke funkcije.

Prema nedavno usvojenim izmjenama Zakona o NBS, funkcioneri centralne banke se biraju najkasnije do isteka mandata prethodnog funkcionera, a najranije 120 dana prije isteka tog mandata, kako bi se obezbijedio kontinuitet rada NBS.

U obrazloženju predloga za Tabakovićeva ostane guverner i u narednom mandatu Vučić je naveo da je preporučuju ostvareni rezultati, prije svega u očuvanju makroekonomske stabilizacije u saradnji sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.

Istaknuto je da je inflacija u prethodnih pet godina očuvana na prosječnom nivou od dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, da su kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu spuste na najniži nivo, da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa a učešće problematičnih kredita i ukupnim bankarskim pozajmicama spušteno na najniži nivo.

O izboru guvernera, kao i viceguvernera NBS, Skupština Srbije raspravljaće sutra na vanrednoj sjednici.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar