Вијести

Зијад Халиловић преко интернета тражио снајперисту који би убио Додика и Цвијановић

МОЖЕ БИТИ ОПТУЖЕН ЗА ПОДСТИЦАЊЕ НА ТЕРОРИЗАМ И ОСУЂЕН НА НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА
  • Живи у Лукавцу код Тузле – није припадник вехабијских или селафијских покрета.

ЗИЈАД Халиловић из Лукавца осумњичен је да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, сазнаје Српскаинфо.

Према информацијама овог портала, Халиловић је тражио снајперисту који би убио функционере Републике Српске.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић рекла је, наводећи иницијале осумњиченог, да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП РС поднијела Републичком тужилаштву извјештај против Халиловића због сумње да је починио кривично ђело јавно подстицање на терористичке активности”.

Он је осумњичен да је 23. јануара ове године на свом Фејсбук профилу изнио личне идеје којима је подстицао на терористичке радње, позивајући на отворену ликвидацију највиших званичника Републике Српске“, појаснила је Миљановићева.

Како незванично сазнаје Српскаинфо, Халиловић је на свом профилу покренуо иницијативу да се ангажује снајпериста како би убио Додика и Цвијановићева.

Халиловић је тражио да се ангажује искусни снајпериста који би испунио његове захтјеве.

Управа је прво утврдила да није ријеч о лажном профилу и да је корисник управо Халиловић.

Током истраге остварена је и сарадња с МУП Тузланског кантона, јер он живи на подручју Лукавца.

Полиција је претресла кућу и објекте које он користи. Том приликом пронађени су пиштољ и ручна бомба, мобилни телефони и пропагандни материјал. Ријеч је о радикалном пропагандном материјалу“, истакао је извор.

Халиловић није припадник вехабијских или селафијских покрета.

Према кривичном законику Републике Српске, за јавно подстицање на терористичке активности може се изрећи казна затвора од најмање три године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар