Vijesti

Zijad Halilović preko interneta tražio snajperistu koji bi ubio Dodika i Cvijanović

MOŽE BITI OPTUŽEN ZA PODSTICANJE NA TERORIZAM I OSUĐEN NA NAJMANJE TRI GODINE ZATVORA
  • Živi u Lukavcu kod Tuzle – nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

ZIJAD Halilović iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, saznaje Srpskainfo.

Prema informacijama ovog portala, Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere Republike Srpske.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS podnijela Republičkom tužilaštvu izvještaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično đelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti”.

On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Fejsbuk profilu iznio lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske“, pojasnila je Miljanovićeva.

Kako nezvanično saznaje Srpskainfo, Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićeva.

Halilović je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahtjeve.

Uprava je prvo utvrdila da nije riječ o lažnom profilu i da je korisnik upravo Halilović.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Riječ je o radikalnom propagandnom materijalu“, istakao je izvor.

Halilović nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

Prema krivičnom zakoniku Republike Srpske, za javno podsticanje na terorističke aktivnosti može se izreći kazna zatvora od najmanje tri godine.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar