Вијести РС и матица

„Жита Србије“: Србија ће и ове године имати рекордан род кукуруза

„ЖИТА СРБИЈЕ“: МОЋИ ЋЕМО ДА ИЗВЕЗЕМО ДВА И ПО МИЛИОНА ТОНА

РОД кукуруза у Србији ове године могао би премашити седам милиона тона, што је близу рекорда од осам милиона тона који је остварен 2016. године али на већој засијаној површини него ове године, рекао је данас директор пословног Удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић.

Он је агенцији Бета казао да ће ове године, када је засијано око 900.000 хектара, што је мање него прошле године када је под том културом било 970.000 хектара, већим приносом бити надокнађен мањак ораница.

У Србији је 2016. године било засијано преко милион хектара, приноси су били од пет до 16 тона по хектару.

Саковић је рекао да ће процјене о роду бити прецизније када почне берба пошто сада има и спорадичних проблема јер се на њивама у Срему појавила болест кукуруза „црвенило“, због непоштовања плодореда и загађености њива коровским травама.

„Та врста болести се појављује у кишним годинама и смањује род, али за сада није широко распрострањена“, рекао је Саковић.

Извоз кукуруза, ако се оствари очекивани принос од преко седам милиона тона, према његовим ријечима, могао би да буде око 2,5 милиона тона.

Саковић је рекао да ове године неће бити проблема са налажењем купаца јер је сјеверну Европу захватила суша и тражиће више кукуруза.

Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић рекао је за Бету да на њивама, гдје кукуруз није оштећен градом и другим временским непогодама и гдје је добро обрађен, приноси могу бити и до 12 тона по хектару.

„Приноси зависе и од даљих падавина јер је кукуруз сада у млечној фази и требаће му још кише до зрења а суво време када почне берба“, рекао је Шеварлић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар