Vjere

Amfilohije: Đukanović je prvi ateista u istoriji koji bi da pravi svoju crkvu

„MITROPOLIJA 2006. OBJAVILA DA PRIHVATA NEZAVISNOST AKO JE NAROD IZGLASA“
  • „Oni su 2000-te već stvorili svoju sektu takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije. Pa i taj je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obaviješten, jer mu je dostavio jedno pismo prije desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno miješanje u pitanje Crkve i njenog ustrojstva“
  • Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovorao u svoje vrijeme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom“

„JA SAM bio zapanjen onim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji se javno deklariše kao ateista i koji je naslednik onog ateističkog dijela komunističke vlasti. S druge strane, on prigovara kako se mitropolit crnogorsko primorski miješa u politiku, a u isto vrijeme pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji čovječanstva da jedan ateista i ateistička vlast stvaraju crkvu“, kazao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije za RTS povodom izjave Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će „raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve“.

„Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživeli staru Crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana, i tamo se predsjednici ne miješaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsjednika Crne Gore“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Predsjdnik Crne Gore je juče na partijskom skupu u Nikšiću rekao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne verske organizacije koja „predstavlja relikt prošlosti, jer ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo“. Đukanović je ocenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje „Velike Srbije“.

Komentarišući takve izjave, vladika Amfilohije je za RTS podsetio da to nema apsolutno nikakve veze, i da je Mitropolija crnogorsko-primorska, a da za to zna i gospodin Đukanović, u ono vreme kad je bio referendum, poručivala — ako narod izglasa tu nezavisnost, Crkva to prihvata.

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već „stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu“.

„Pa i taj je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obaviješten, jer mu je dostavio jedno pismo prije desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno miješanje u pitanje Crkve i njenog ustrojstva“.

Visokopreosvećeni navodi da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i Crkvu i njeno ustrojstvo.

 „Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gdje je Crkva bila državna vera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija, i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu pripadali.“

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na predlog zakona kojim bi trebalo da budu regulisana pitanja verskih zajednica u Crnoj Gori.

 „Prvi nacrt zakona je propao zbog mišljenja Venecijanske komisije. Iako je bilo razgovora sa ministrom pravde Pažinom, dogovarali smo se o tekstu zakona, i skoro pola tog teksta smo dogovorili, u međuvremenu se pojavljuje novi predlog, koji je još gori od onog prethodnog koji je odbijen od Venecijanske komisije i protivan svim evropskim zakonima. Razgovarali smo sa vodećim evropskim stručnjacima koji se time bave. To je nešto što nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovora u svoje vrijeme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom“, zaključio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u izjavi za RTS.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar