Vjere

Amfilohije: Ne umirem dok Njegoševa kapela opet ne bude na vrhu Lovćena

„NEMOJ DA MISLIŠ DA SAM STAR ZA TO! GOSPOD ĆE JE ZA MOG ŽIVOTA VRATITI“
  • Njegoševo zavještanje glasi: “Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate Božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom“. A mitropolit crnogorsko-primorski naglašava: „Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom? Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore

MITROPOLIT crnogorsko–primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila – izjavio je Mitropolit Amfilohije za “Politiku”.

On je podsjetio da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš “dao obijeliti /crkvu/” i da se svake godine po njegovoj zapovjedi Liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

– Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života /1846. godine/, na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen – podsjetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate Božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”.

– Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom? Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, Mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji “amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar