Vjere

Amfilohije odgovorio na prijetnju Markovića da će njega i Mitropoliju „dovesti k poznaniju prava“

SAOPŠTENJEM PODSJETIO PREMIJERA NA NJEGOŠEVE RIJEČI „KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU...“
  • Povodom obećanja premijera da će „našem tirjanstvu stati, zakonito, ”nogom za vrat” i ”dovesti nas k poznaniju prava”, Mitropolija u saopštenju postavila pitanje: „Priprema li se to vlast koja je posljednjih trideset godina doprinijela razaranju i pljački stotina preduzeća, ostavivši desetine hiljada radnika bez hljeba i posla, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku ”crkvu”?
  • Još je objavila: „Proslavljajući Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Apostola i Evanđelista Luku i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, molimo se pomiritelju zakrvljenih plemena, da i nas današnje Crnogorce pomiri i iscijeli od bogoubilačkog i bratoubilačkog duha kojim je narod Crne Gore zatrovan, naročito poslije Drugog svjetskog rata, te da nas umudri da ne zaboravimo onu svetu Njegoševu ”kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”

ZA SLAVU Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Apostola i Evanđelista Luke dobiše Mitropolija crnogorsko-primorska i Mitropolit Amfilohije čestitku od Predsjednika Vlade gospodina Duška Markovića, s obećanjem da će našem „tirjanstvu stati”, zakonito, „nogom za vrat” i „dovesti nas k poznaniju prava”.

Hvala gospodinu Predsjedniku na ovom pozdravu ćivotu Svetog Petra, graditelja i vječnog vladara Crne Gore, utemeljitelja njenog zakonodavstva. Čudna je, međutim, njegova tvrdnja da Crkva kao ustanova koja je utemeljila sve evropske zakone, pa i crnogorske, „ne poštuje ni jedan zakon”.

Ne sumnjamo da vlast može „za jedan dan i jednu noć” srušiti crkvu Boga Ljubavi na Rumiji i krstionicu na Miholjskoj Prevlaci. Doduše, sumnjamo da može za tako kratko vrijeme to uraditi sa oko sedam stotina hramova u Crnoj Gori obnovljenih od strane Crkve, među kojima i hramove Svetog Vaskrsenja u Podgorici i Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Ono pak što smo očekivali od predsjednika za slavu nije rušenje obnovljenog hrama Svete Trojice na Rumiji, srušenog od Turaka 1571. godine i drugih hramova, nego dozvola za obnovu hrama Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, srušenog od njegovih prethodnika vlastodržaca i povratka u tu crkvu Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kao i za obnovu hrama Svetih Arhangela na Miholjskoj Prevlaci srušenog od drevnih zlotvora i rušilaca.

Što se tiče dijaloga o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, sva javnost Crne Gore i Evrope vidi i znade da ga Crkva neprekidno podstiče i traži protiveći se ne zakonu nego njegovom nasilnom nametanju, tražeći restituciju ranije otete imovine i protiveći se otimanju njenih hramova, građenih do 1918. godine, predviđenom predlogom zakona.

Priprema li se to vlast koja je posljednjih trideset godina doprinijela razaranju i pljački stotina preduzeća, ostavivši desetine hiljada radnika bez hljeba i posla, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku „crkvu”?

Proslavljajući Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Apostola i Evanđelista Luku i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, molimo se pomiritelju zakrvljenih plemena, da i nas današnje Crnogorce pomiri i iscijeli od bogoubilačkog i bratoubilačkog duha kojim je narod Crne Gore zatrovan, naročito poslije Drugog svjetskog rata, te da nas umudri da ne zaboravimo onu svetu Njegoševu „kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”!

Proslava krsne slave Cetinjskog manastira i Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog

Svečanim bdenijem sa petohljebnicom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice počela je proslava krsne slave Cetinjskog manastira i Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Prazničnim bdenijem pred moštima Svetog Petra Cetinjskog načalstvovao je Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije uz molitveno učešće visokopreosvećene gospode Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Arhiepiskopa sarajevskog Mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, Preosvećene gospode episkopa: mileševskog Atanasija, raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija, velikog broja sveštenika, monaha i vjernog naroda.

Sveti Petar Cetinjski, nebeski zaštitinik Cetinjskog manastira i Bogoslovije „Sveti Petar Cetinjski“, rođen je u Njegušima 1749. godine.

Zamonašio se u svojoj 12. godini a 1782. godine, po upokojenju Mitropolita Arsenija (Plamenca), postao je mitropolit i gospodar Crne Gore.

Život je proveo „sa mačem u jednoj i krstom u drugoj ruci“, boreći se da očuva slobodu crnogorskog naroda, kojim je upravljao, i da utvrdi vjeru pravoslavnu u njemu. Istovremeno je mirio zavađena crnogorska plemena, i vojevao porotiv Turaka i Francuza.

Smatra se osnivačem crnogorske državnosti.

Iako je bio duhovni i svetovni poglavar svome narodu, živio je u teskobnoj, hladnoj keliji, monaškim podvigom ugađajući Bogu. Upokojio se 1830. godine. Gospod ga proslavi na nebesima i na zemlji, kao vjernog i trpeljivog slugu Svoga. Njegove čudotvorne mošti počivaju netljene u Cetinjskom manastiru.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar