Video Vjere Odabrano

Amfilohije: Stanje u kome se sada nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom

„KOSOVO OSTAJE VERTIKALA NAŠEG BIĆA KROZ VJEKOVE – VASKRSNUĆE OPET KOSOVO“
  • Na tribini „Crkva i država kroz osam vekova“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu upozorio: „Ova okupacija je nastavak one turske, a u nečemu je i gora od nje. Kosovo i Metohija su okupirani – to treba stalno ponavljati. Neki naši političari govore da da je sjever Kosova, koji je u Drugom svjetskom ratu bio dat okupiranoj Srbiji, jedino što može da se dobije. Šta to znači? Da dobiješ nešto od svoga, a spreman si da izgubiš ono što je suština svega? To je nerazumno!“

ARHIEPISKOP cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je jedini vladar koji na Kosovu i Metohiji stoji od 14. veka Sveti kralj Stefan Dečanski i da stanje u kome se sada nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom.     

Vladika je to kazao na tribini „Crkva i država kroz osam vekova“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu:

„Ova okupacija je nastavak one turske, a u nečemu je i gora od nje. Kosovo i Metohija su okupirani – to treba stalno ponavljati. Pošto u sebi ima neuništivu duhovnu vertikalu – opstalo je i vaskrslo početkom 20. vijeka“.

Mitropolit je ukazao da je KiM u Drugom svjetskom ratu bilo podijeljeno i da je okupiranoj Srbiji bio dodijeljen sjever Kosova.

Dodao je da čuje da neki naši političari govore da upravo da je to jedino što može da se dobije, da ostane Srbiji:

„Šta to bješe? Da dobiješ nešto od svoga, a spreman si da izgubiš ono što je suština svega? To je nerazumno!“

Mitropolit je u nastavku još rekao:

„Kosovo ostaje vertikala našeg bića kroz vjekove, još od vremena Svetog Save i Svetog Arsenija, njegovog nasljednika… I to ostaje do danas… Vaskrsnuće Kosovo. Eto, i ovi koji su nas bombardovali ipak su pomogli da se spasu Pećka Patrijaršija i Dečani“.

Posebnu zahvalnost mitropolit je uputio Italijanima, koji su i tokom Drugog svjetskog rata, ali i u vremenu sadašnjem, iskazali istinsku posvećenost zaštiti svetinja.

Mitropolit Amfilohije Radović – Stefan Dečanski je bio i ostao vladar Kosova i Metohije 18.11.19.

1 komentar

  • Proglašavanje srpskog Kosova i Metohije privremeno okupiranom teritorijom je jedin ispravan potez.
    Znam, da sve dok su u Srbiji ucenjeni vazali na vlasti to se neće desiti.

Klikni ovde da postaviš komentar