Вјере

Амфилохије: У литијама је изворни народ Црне Горе – ово је његова држава

ПРЕД СКУПШТИНОМ ЦГ ПОМОЛИО СЕ ЗА ГРАД, ПОСЛАНИКЕ, ПРЕДСЈЕДНИКА ЦГ И ПОСЕБНО ЗА ДЈЕЦУ
  • Власти поручио: „Овај народ није против државе јер је то његова држава била и остала и то треба сви да знају, па и они који себе поистовећују са државом:. Држава је наша, наши преци су уграђени у њу, њену правду, истину и доброту, у њену културу и у њену вјеру прије свега и изнад свега. Зато не треба нико да се боји ове дјеце која су сабрана око ове светиње”
  • Посебно истакао да у литијама нема ни четника ни партизана, и да су у њима потомци и једних и других, који хоће да буду браћа, нашта их је призвао Господ: “Да се помире једни са другима, да опросте једни другима, и то је оно што овај народ тражи и од предсједника и од Скупштине Црне Горе, да спасу Црну Гору од изгубљеног образа безакоњем овог закона који угрожава биће овог народа

“НАРОД који се сабира на литијама је изворни народ Црне Горе који наставља дјело својих предака, и чува оне светиње које су му преци оставили, а глас народ је глас Божији”, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије испред Скупштине Црне Горе гдје је у току литије улицама главног града, послије прочитаног Јеванђеља, узнио молитве за град, посланике, предсједника Црне Горе, Подгоричане, народ Божији, посебно за дјецу.

Митрополит је са Преосвећеним Епископом диоклијским Методијем предводио литију од више десетина хиљада вјерног народа међу којима је шездесетак универзитетских професора.

У обраћању сабранима владика Амфилохије је оцијенио да овај народ није против државе јер је то његова држава била и остала и то треба сви да знају, па и они који себе поистовећују са државом:

“Држава је наша, наши преци су уграђени у њу, њену правду, истину и доброту, у њену културу и у њену вјеру прије свега и изнад свега. Зато не треба нико да се боји од ове дјеце која су сабрана око ове светиње”, казао је Митрополит.

Подсјетио је на сва страдања народа нарочито током и послије Дргугог свјетског рата и нагласио да литије и народ превазилазе те сукобе и братомржњу.

Посебно је истакао да у литијама нема ни четника ни партизана, и да су у њима потомци и једних и других, који хоће да буду браћа, нашта их је призвао Господ:

“Да се помире једни са другима, да опросте једни другима, и то је оно што овај народ тражи и од предсједника и од Скупштине Црне Горе, да спасу Црну Гору од изгубљеног образа безакоњем овог закона који угрожава биће овог народа”, бесједио је владика.

Додао је да је то безакоње пробудило вјеру у народу, што је по његовим ријечима велики дар и знак.

Претходно је у  Саборном храму Христовог Васкрсења служен молебан.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар