Vjere Glavno

Amfilohije u pismu Markoviću: Odredite novi termin za sastanak ekspertskih timova

IZRAZIO I PROTEST ŠTO SE NAORUŽANI POLICAJCI ŠALJU NA CRKVENA VRATA
  • U ekspertskom timu Mitropolije su koordinator Pravnog savjeta MCP, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i članovi Pravnog savjeta Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je 11. maja pismo premijeru Dušku Markoviću, u kojem je zatražio da se odredi novi termin za sastanak ekspertskih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

On je, u pismu u koje je Dan imao uvid, protestovao što se, kako je rekao, naoružani policajci šalju na crkvena vrata kako bi se vjernici spriječili da pristupe svetinjama.

Prvi sastanak ekspertskih timova Mitropolije i Vlade održan je 11. marta, a naredni je bio zakazan za sedam dana kasnije. Međutim, već 13. marta donijete su prve mjere za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, pa je Vlada zakazani sastanak odložila do stabilizacije situacije.

U ekspertskom timu Mitropolije su koordinator Pravnog savjeta MCP, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i članovi Pravnog savjeta Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.

U vladinom timu su potpredsjednik Zoran Pažin, profesori Nebojša Vučinić i Aneta Spaić, šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i pravnik Srđan Spaić.

Prema saznanjima Dana, mitropolit je u pismu premijeru skrenuo pažnju na brojne probleme koji su nastali s primjenom mjera na, kako je ocijenio, diskriminatoran način prema Crkvi, zloupotrebom situacije oko virusa korona samo protiv njih.

Ukazavši da su Vlada, Skupština i drugi organi u zasjedanju, mitropolit je od Markovića zatražio da se, uz poštovanje mjera, neodložno zakaže novi termin kako bi se nastavio ekspertski dijalog.

Vladika Amfilohije je zatražio da se spriječi diskriminatorna primjena mjera od strane Uprave policije „na ružan i neprimjeren način prema vjernicima i sveštenstvu”.

(izvor: Dan)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar