Видео Вјере Одабрано

Амфилохије у Тивту: Ако је Влада народна – повући ће безакони закон, ако не повуче – доле безакона влада!

МОЛЕБАНИ И ЛИТИЈЕ И У ПОДГОРИЦИ, БЕРАНАМА, ЖАБЉАКУ, БАРУ, БИЈЕЛОМ ПОЉУ, ПЛАВУ, СПУЖУ...
  • Митрополит црногорско-приморски предводио литију у Тивту и окупљенима рекао и ово: „Чак се ни безбожници после Другог светског рата нису усудили да чине ово чиме се унижавају све који верују. Огромна већина народа је против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако је народна – нека то потврди! У супротном – нека се скине са народне грбаче“
  • Владика ЈОАНИКИЈЕ окупљеним испред манастира Ђурђеви Ступови: „Света је наша земља, освећена немањићким светињама, моштима светих божјих угодника, стопама Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа српског и Светог Василија Острошког, освећена је и крвљу проливеном за веру, за Крст часни и слободу златнуИ ми смо се сабрали да дамо отпор великој, вапијућој неправди и дискриминацији. Обједињени смо сви! Обједињујемо се око наших светиња, утврђујемо се у заједништву, јачамо у вери, у истини и правди. Сигурни смо да се боримо за правду, истину, за част, за слободу вере и образ Црне Горе!

ДЕСЕТИНЕ хиљада Срба поново су широм Црне Горе – присуством молебанима Пресветој Богородици и учешћем у протестним литијама – бранили своју Српску православну цркву и свој идентитет и права.

Најмасовније је опет било у Подгорици, а на челу литије је био Иларион Лупуловић, игуман косовско-метохијског манастира Драганац.

У Беранама је у литији, која је кренула из центра града, поново било неколико хиљада верника.

Њена крајња тачка био је три километра удаљени манастир Ђурђеви Ступови.  

У литију се успут  укључило и неколико стотина мештана села Полица и Дапсићи.

„Нека буде срећна ова Нова година, 2020. у којој прослављамо осам векова од оснивања Епархије будимљанске у старој будимљанској Жупи у Ђурђевим Ступовима, задужбини Првослава синовца Немањиног. Нека вас Господ Бог благослови за ову љубав и верност коју показујете према својој светој Цркви, према својим светињама, према заветима својих праотаца, према истини и правди Божјој.

У ове дане слушамо поред наших светиња како свуда народ у Црној Гори пева о Косову, па и Црна Гора је Косово!“, казао је Владика Јоаникије, чије речи су пропраћене одобравањем, дугим и громким аплаузом сабарног народа.

Владика је одмах потом додао:

„Света земља, освећена немањићким светињама, моштима светих божјих угодника, стопама Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа српског и Светог Василија Острошког, освећена крвљу проливеном за веру, за Крст часни и слободу златну, освећена молитвама, сузама и страдањима наших предака који су се за веру рађали, живели и главе своје полагали за светиње Божје, за част и образ својих предака и свог потомства“.

„И ми смо се тако сабрали, наставио је Епископ будимљанско-никшићки, да дамо отпор великој, вапијућој неправди, дискриминацији. Власт у Црној Гори чини стравичну дискриминацију над православном вером. Да је ово је удар на православље сведочимо сви ми заједно, који смо дали отпор тој неправди и том злу. Али, сведочи и цело православље од Јерусалима, Цариграда до Москве, Европе и Америке, нарочито наш српски народ из свих крајева отаџбине, расејања, дијаспоре. Обједињени смо сви! Обједињујемо се око наших светиња, утврђујемо се у заједништву, јачамо у вери, у истини и правди. Сигурни смо да се боримо за правду, истину, за част и образ Црне Горе! За правду и поредак и слободу вере у Црној Гори!“

И Жабљачани су приредили нову литију. Након молебана у Цркви Светог Преображења, кренули су улицама свог града у којем се свакодневно одржавају скупови против усвојеног безаконог Закона о слободи вероисповиести.

Молебану у Храму Христовог рођења у Мојковцу присуствовала су и деца.

Уследила је литија у којој је било око 1.000 грађана.

Верници су се окупили и у Тивту, где је литију предводио митрополит Амфилохије.

На молебан у цркви Светог Саве сабрало се више хиљада верника.

Митрополит је окупљене пред полазак литије благословио речима да се молимо за све нас и за наше непријатеље.

Подсетио је да је у близини Михољска Превлака, где је Свети Сава поставио првог Епископа зетског, и да спаљене Савине мошти сведоче да је оно што је Божије вечно и неразориво.

„Сви свети људи се опредељују за вечно људско достојанство“.

Поменуо је и многе мученике који су од безбожника страдали у току и након Другог светског рата“:

„Чак и кад су биле окупације и вршени многи злочини, прихватано је да је у имену Божијем суд и правда и није позивано на скрнављење и отимање светиња Божијих. Први пут се безакоње гоњења Цркве и отимања храмова претвара у закон – то је велики злочин“.

„Тражили смо и од Владе и од Скупштине да не чине то безакоње, јер је то заснивање Црне Горе на духу богоубиства и братоубиства. Чак се ни безбожници после Другог светског рата нису усудили да ово чине, чиме се унижавају све који верују и види се да је огромна већина народа против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако послуша народ – потврдиће да је народна власт. Ако инсистира на безакоњу – ја као Митрополит кажем: Доле безакона влада! Ако је народна – нека то потврди! У супротном – нека се скине са народне грбаче“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да се протестни глас православне Црне Горе чује на свим странама света:

Сва Црква Божија Истока и Запада је против овог безакоња. Ми смо против безакоња, а не против закона. Тражимо од власти да нас ослободи тог безакоња. Кад нам се скине овај богоубилачки и братоубилачки закон с врата – можемо братски да се загрлимо – сви заједно, без обзира на веру. Бог је једини наш Господар коме служимо“.

Народ му је узвратио клицањем: Не дамо светиње!“.

Молебани и протестне литије одржани су и у Бару, Спужу, Плаву, Бијелом Пољу…

http://fakti.org/svetosavlje/amfilohije-u-tivtu-ako-je-vlada-narodna-povuci-ce-bezakoni-zakon-ako-ne-povuce-dole-bezakona-vlada 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар