Vjere Odabrano

Amfilohije: Vlast Crne Gore se polatinila, odriče se sebe i stvara nepostojeći identitet

MITROPOLIT: LIK PATRIJARHA GAVRILA DOŽIĆA BIĆE NASLIKAN MEĐU OSTALIM SVECIMA
  • „Došlo je vrijeme da se brane obraz i duša, ali i svoje pismo jer je u Crnoj Gori sve što je značajno od prastarih vremena napisano ćirilicom
  • „Došla su neka nova vremena, nijesu mnogo mudra ni pametna, ali daće Bog, vratićemo se sami sebi, svojoj pameti i savjesti. Mi smo utemeljeni na korijenju koje je donosilo i koje će i ubuduće donositi pravih plodova“

NA PRAZNIK Marije Magdaline, 4. avgusta, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Crkvinama kod Kolašina.

Ova crkva je takođe svjedok Hristovog vaskrsenja, naglasio je vladika i podsjetio da je ovaj hram koji je sagradio Otaš Savin Medenica bio ruševina, kao i mnogi drugi širom Crne Gore.

„U duhu Hristovog Vaskrsenja je i ovaj hram, sa kojim se dogodilo ono što se događalo i sa mnogim drugim hramovima, što se i dan-danas događa, jer u Crkvi Božijoj u toku 2.000 godina, sve je u znaku raspeća i vaskrsenja Hristovoga.

„Mi smo svjedoci tog strašnog raspeća u vrijeme bezbožnih boljševika – titoista, koji su raspinjali Crkvu Božiju, posebno u Crnoj Gori. Ubili su Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i preko 120 najboljih sveštenika Mitropolije, a o vjernima da ne govorimo.“

Dalje je vladika Amfilohije govorio da su bezbožnici natjerali narod da napusti svoje hramove, tako da su oni postali pustolovine. Mislilo se da je Crkva uništena i da je više nikad biti neće. Takvo je stanje bilo sve do 90-ih godina:

„Ali, od 90-ih godina Gospod je posvjedočio da je Crkva, ne samo Crkva raspeća, nego i Crkva vaskrsenja. Preko 700 hramova je obnovljeno i vaskrslo u Crnoj Gori ovih poslednjih 30 godina sa dva velika hrama: u Podgorici, posvećen Hristovom vaskrsenju, i Baru, posvećen  Svetom Jovanu Vladimiru.“

U Crkvi Hristovoj, pravoj i istinitoj, sve je u znaku raspeća i vaskrsenja, a takav je i ljudski život na zemlji. U znaku tog raspeća i vaskrsenja je i Hram Svetog Arhangela Mihaila na Crkvinama, a sa njim je vaskrsao i spomen na Otaša Medenicu i jednog od najvećih patrijaraha srpskih, Gavrila Medenicu Dožića. Mitropolit je kazao da će lik Patrijarha Gavrila biti naslikan u ovome hramu među ostalim svecima.

Na kraju Liturgije vladika je kazao da bratstvo Medenica i Dožića nije dalo samo hramove već i svetitelja ispovjednika Patrijarha Gavrila čime su postali jedno od najznačajnijih bratstava ne samo u Crnoj Gori već i u našem sveukupnom narodu:

„Najdivniji plodovi jednoga naroda jesu sveti Božiji ljudi“, rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit i ukazao na pogubnost napuštanja našeg ćiriličnog pisma.

Kazao je da je došlo vrijeme da se brani obraz i duša, ali i svoje pismo i da je u Crnoj Gori sve što je značajno od prastarih vremena napisano ćirilicom.

„Došla su neka nova vremena, nijesu mnogo mudra ni pametna, ali daće Bog, vratićemo se sami sebi, svojoj pameti i savjesti. Nadam se da će se ova Crna Gora, zapravo njena vlast, koja se polatinila i odriče sebe i stvara neki novi, u istoriji nepostojeći, identitet, vratiti sebi. Mi smo utemeljeni na korijenju koje je donosilo i koje će i ubuduće donositi pravih plodova“, poručio je vladika Amfilohije.

Vesna Dević

https://mitropolija.com/2019/08/04/mitropolit-amfilohije-crkva-hristova-je-crkva-raspeca-vaskrsenja/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar