Vjere Odabrano

Arhiepiskop Elpidofor: SPC ima konstantnu podršku Vaseljenske patrijaršije u vezi sa Crnom Gorom

PATRIJARH IRINEJ: „MI SMO DECA VIZANTIJE, IZGRADILI SMO NAŠE CRKVE PO PRIMERU VIZANTIJE“
  • Poglavar SPC Arhiepiskopu Carigradske patrijaršije u SAD rekao: „Ostajemo čvrsto i trajno povezani sa grčkim narodom”

NJEGOVA svetost Patrijarh srpski g. Irinej posjetio je sedište Arhiepiskopa Carigradske patrijaršije u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svom pozdravnom obraćanju, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop američki g. Elpidofor je izrazio radost zbog prilike da ukaže dobrodošlicu Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, istakavši duh saradnje među dvjema crkvama, posebno u Sjedinjenim Državama. Takođe je naglasio konstantnu podršku Vaseljenske patrijaršije u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

“Zato, rekao je Arhiepiskop, sa bratskom ljubavlju i najdubljim poštovanjem podržavamo napore vaše Svetosti, po pitanju zalaganja za prijateljske odnose, mir i jedinstvo, moleći se uvijek za zdravlje i duhovni napredak Vaše svetosti, kao i vjernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve”.

U svom odgovoru Patrijarh srpski Irinej, zahvalio je Arhiepiskopu Elpidoforu na toplim riječima i što ga je pozvao da se sretnu na početku Svetog i Velikog posta. Podsjetio je na istorijske veze koje srpski i grčki narod dele još od vremena Svetog Save u 13. vijeku.

„Mi smo deca Vizantije. Izgradili smo naše crkve gledajući na primer Vizantije, dodajući i svoj jedinstveni pečat, poput manastira Studenice.“

Patrijarh Irinej u svom obraćanju nije samo insistirao na zajedničkim korijenima, već i na duhu bratske pomoći i podrške, posebno u vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je srpska vojska pronašla sigurnost na Krfu, prije nego što se vratila da oslobodi svoje zemlje, ili recimo u skorije vrijeme tokom rata na Kosovu i Metohiji, a i danas sa situacijom u Crnoj Gori.

“Ostajemo, rekao je Patrijarh, čvrsto i trajno povezani sa grčkim narodom.”

U pratnji Njegove svetosti Patrijarha Irineja bili su Preosvećeni episkopi: šumadijski Jovan i istočnoamerički Irinej, kao i protođakon Damjan Božić.

Nekoliko dana prije ovog susreta, Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je vanrednom Saboru Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi, koji se 29. februara 2020. održao u Klirvoteru na Floridi.

(Izvor: Greek Orthodox Archdiocese of America)

https://mitropolija.com/2020/03/06/arhiepiskop-elpidofor-naglasio-stalnu-podrsku-vaseljenske-patrijarsije-u-vezi-sa-situacijom-u-crnoj-gori/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar