Вјере Главно

Благодатни огањ се појавио у капели над Христовим гробом у Јерусалиму

НА СВЕТОМ ПЛАМЕНУ СВОЈУ СВИЈЕЋУ ПРВИ ЗАПАЛИО ТЕОФИЛ III, ПСТРИЈАРХ ЈЕРУСАЛИМА И ЦЕЛЕ ПАЛЕСТИНЕ
  • Теофил III одбио и да прими „делегацију Православне цркве Украјине“ коју не признаје за цркву иако јој је цариградски патријарх Вартоломеј дао „томос аутокефалности“. Зато је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве на челу са митрополитом Бориспољским и Броварским Антонијем

БЛАГОДАТНИ огањ се и данас – на Велику суботу – спустио у Кувуклију Храма Гроба Господњег у Јерусалиму.

Кувуклија је мраморна капела над пећином Гроба Господњег у којој је, по предању, послије распећа био сахрањен Исус Христос.

„Силаску Огња“ претходило је – као и свих претходних година – неколико сати молитве неколико хиљада вјерника.

На светом пламену је своју свијећу први запалио Теофил III, патријарх Јерусалима и цијеле Палестине, а од њега – православни вјерници.

Храмом је на више језика одјекивало: „Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!“.

Предсједник руског Фонда „Андреј Првозвани“ Владимир Јакуњин са Теофилове свијеће је пламен пренио на кандило које је потом смјестио у специјалну капсулу која је авионом кренула за Москву.

То кандило ће у московском катедралном Храму Христа Спаситеља преузети поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил.

Јерусалимска патријаршија није дозволила представницима обједињених украјинских расколника да уђу у Храм Гроба Господњег. Дозвољњено им је да присуствују само као обични вјерници.

Теофил III је одбио и да прими „делегацију Православне цркве Украјине“ коју не признаје за цркву иако јој је цариградски патријарх Вартоломеј дао „томос аутокефалности“.

Зато је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве на челу са митрополитом Бориспољским и Броварским Антонијем.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар