Vjere Glavno

Blagodatni oganj se pojavio u kapeli nad Hristovim grobom u Jerusalimu

NA SVETOM PLAMENU SVOJU SVIJEĆU PRVI ZAPALIO TEOFIL III, PSTRIJARH JERUSALIMA I CELE PALESTINE
  • Teofil III odbio i da primi „delegaciju Pravoslavne crkve Ukrajine“ koju ne priznaje za crkvu iako joj je carigradski patrijarh Vartolomej dao „tomos autokefalnosti“. Zato je primio delegaciju kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Borispoljskim i Brovarskim Antonijem

BLAGODATNI oganj se i danas – na Veliku subotu – spustio u Kuvukliju Hrama Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Kuvuklija je mramorna kapela nad pećinom Groba Gospodnjeg u kojoj je, po predanju, poslije raspeća bio sahranjen Isus Hristos.

„Silasku Ognja“ prethodilo je – kao i svih prethodnih godina – nekoliko sati molitve nekoliko hiljada vjernika.

Na svetom plamenu je svoju svijeću prvi zapalio Teofil III, patrijarh Jerusalima i cijele Palestine, a od njega – pravoslavni vjernici.

Hramom je na više jezika odjekivalo: „Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“.

Predsjednik ruskog Fonda „Andrej Prvozvani“ Vladimir Jakunjin sa Teofilove svijeće je plamen prenio na kandilo koje je potom smjestio u specijalnu kapsulu koja je avionom krenula za Moskvu.

To kandilo će u moskovskom katedralnom Hramu Hrista Spasitelja preuzeti poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril.

Jerusalimska patrijaršija nije dozvolila predstavnicima objedinjenih ukrajinskih raskolnika da uđu u Hram Groba Gospodnjeg. Dozvoljnjeno im je da prisustvuju samo kao obični vjernici.

Teofil III je odbio i da primi „delegaciju Pravoslavne crkve Ukrajine“ koju ne priznaje za crkvu iako joj je carigradski patrijarh Vartolomej dao „tomos autokefalnosti“.

Zato je primio delegaciju kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Borispoljskim i Brovarskim Antonijem.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar