Vjere Glavno

„Budite svjesni istorijskog trenutka, napora i žrtava koji je narod Crne Gore uložio u ovu pobjedu“

EPISKOPSKI SAVJET SPC U CRNOJ GORI OBRATIO SE VRHOVIMA TRIJU POBJEDNIČKIH KOALICIJA
  • „S ovog svetog mjesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja
  • Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao namjeru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu    

SABRANI u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavjetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavjet čuvanja svetinja.

Članovi Episkopskog savjeta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vjernom narodu Crne Gore što je višemjesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja.

Izražavamo divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.

Svim građanima Crne Gore želimo da čestitamo što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost, jer su pokazali i sebi i svijetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede  mirno i bez incidenata.

Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao namjeru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu.

Zahvalnost i svima onima koji su odnijeli istorijsku pobjedu za Crnu Goru i njen narod, ali i čestitke svima drugima koji su se dosljedno borili za demokratizaciju Crne Gore.

Zato i danas, s ovog svetog mjesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja i da budu svjesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobjedu.

Episkopski savjet će i dalje nastavljati da se sastaje kao što se sastajao i prije krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vjernika i unaprijeđenja odnosa Crkve i države.

Crkva ostaje otvorena za sve vjernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom riječju Apostola Pavla: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu.”

https://mitropolija.com/2020/09/22/episkopski-savjet-apelujemo-na-sve-ucesnike-izbornog-procesa-da-do-kraja-pokazu-mudrost-i-odgovornost/

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar