Vjere Odabrano

Drago Pilsel: I najokorjelije pristalice CPC znaju da to nije crkva pa se krste u SPC

„CRNOGORSKA CRKVA“ SE U PRAVOSLAVLJU NE TRETIRA NI KAO RASKOL VEĆ PRIJE KAO LOŠ VIC
  • Hrvatski novinar Drago PILSEL: „Ako se u Crnoj Gori jedan deo građana smatra pripadnicima crnogorske nacije to treba poštovati. Ako bi veliki broj tih građana poželio da ima vlastitu crkvu i to bi bila njihova stvar. Ipak, ni oni, a ni državna vlast nemaju pravo na otimačinu, praksu koja je naučena u komunizmu
  • Podsjetio da Mitropolija crnogorsko-primorska ima neprekinuto predanje od 1219. godine kada ju je osnovao Sveti Sava, te da je u tursko vrijeme mitropolitu dodata titula egzarha Pećkog trona, što je potvrđivalo njegovu direktnu vezanost za Peć, odnosno za punoću Srpske crkve

ZAKON o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ima diskriminatorski karakter, neustavan je i narušava pojedinačna i kolektivna prava kako Srpske pravoslavne crkve (SPC), tako i građana Crne Gore, ocijenio je hrvatski novinar Drago Pilsel.

Naglasio je da svaki zakon, koji je čin manipulacije religijskim osjećanjima, ima ogroman destabilizacioni potencijal, naročito u etnički mješovitim sredinama, kakve su gotovo sve države na Balkanu.

Stoga smatram da ovaj presjedan, potencijalno primjenjiv i u drugim državama, prijeti da postane stalni izvor tenzija i konflikata jer isti crnogorski scenario prijeti i SPC na Kosovu, upozorio je Pilsel.

Navodeći da je analizirao Đukanovićev zakon, Pilsel naglašava da je on u suprotnosti s velikim brojem osnovnih načela na kojima funkcioniše EU i da bi mogao značajno da ugrozi napredovanje Crne Gore, a indirektno i drugih balkanskih država u procesu pridruživanja EU imajući u vidu da bi sa njima bilo nezamislivo zatvaranje poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

Ako se u Crnoj Gori jedan dio građana smatra pripadnicima crnogorske nacije to treba poštovati. Ako bi veliki broj tih građana poželio da ima vlastitu crkvu i to bi bila njihova stvar. Ipak, ni oni, a ni državna vlast nemaju pravo na otimačinu, praksu koja je naučena u komunizmu, naglasio je Pilsel.

On je podsjetio da Mitropolija crnogorsko-primorska ima neprekinuto predanje od 1219. godine kada ju je osnovao Sveti Sava, te da je u tursko vrijeme mitropolitu dodata titula egzarha Pećkog trona, što je potvrđivalo njegovu direktnu vezanost za Peć, odnosno za punoću Srpske crkve.

Samoproklamirana ‘Crnogorska crkva’ u Pravoslavlju nema čak ni status raskola /za razliku od Makedonske/, nego se tretira kao ekstravagancija ili loš vic: čak i njihove najokorjelije pristalice krste se u hramovima i od sveštenstva SPC jer znaju da ‘Crnogorska crkva’ nije crkva u svojoj punoći“, istakao je Pilsel, upitavši kako bi gospodin (Miraš) Dedeić, kojim kadrom, kojim vjernicima, popunio sve hramove i manastire koje želi preuzeti od SPC-a.

Prema njegovim riječima, usvojenim zakonom se de fakto i de jure kreira pravni okvir za nacionalizaciju imovine (tradicionalnih) vjerskih zajednica, koja je nastala zajedničkim ulaganjem građana Crne Gore, pre 1. decembra 1918. godine, a način na koji su odredbe ovog zakona formulirane ukazuje na namjeru da se one diskriminatorno primjene prije svega na imovinu SPC.

Očigledno je, navodi on, da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i ovoga puta filigranski procijenio kada treba usvojiti zakon.

On je ocijenio da usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti Đukanović „izaziva nove duboke podjele u Crnoj Gori i igra na kartu nacionalističkih sukoba ne bi li mobilizirao svoje biračko tijelo, jačao svoju poziciju (ugroženu strahovitom korupcijom) i osigurao što bolji plasman na parlamentarnim izborima“.

Pilsel je u kolumni za P-portal.net naveo da je u tu svrhu Đukanović isplanirao čak da zloupotrijebi i papu Franciska.

„Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ne shvata da Sveta stolica gaji ozbiljne odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom a posebno sa Carigradskom patrijaršijom, gdje je patrijarh Vartolomej jasno rekao da neće priznati družinu raščinjenog i ekskomuniciranog Dedeića, poglavara takozvane Crnogorske pravoslavne crkve“, istakao je Pilsel.

On je naglasio da „ugledni IFIMES smatra da je Đukanović ovu akciju preduzeo poslije ulaska Crne Gore u NATO, a ne pre, i sada želi uvući predsjednika Srbije (Aleksandra) Vučića u konflikt s 29 država članica NATO-a, jer želi stvoriti percepciju da iza svih nereda stoje Srbija i vlast u Beogradu odnosno Vučić“.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar