Вјере

Епископ Иринеј: КиМ нам не могу заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати

„РУСИЈА ЈЕ ДАНАС ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ ХРИШЋАНСКИХ ВРЕДНОСТИ“
  • О приликама у Црној Гори:  „Упркос бесомучној пропаганди, клеветама и хајкама, народ у Црној Гори, Срби и несрби највеће поверење имају управо у СПЦ, у Митрополију црногорско-приморску. Државна врхушка Црне Горе треба, у сопственом политичком интересу, да остави Цркву на миру, или ће се у противном истрошити у гашењу пожара паљењем нових ватри, а Цркву, односно Митрополију, неће уништити него ће сама сагорети“

ЕПИСКОП бачки Иринеј изјавио је да Косово и Метохија не могу бити заувијек отети без пристанка Србије, као и да је Русија данас посљедња линија одбране хришћанских вриједности.

„Косово и Метохију не могу нам заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати. Бог је спор, али достижан, каже мудро наш народ“, рекао је епископ Иринеј у интервјуу за Вечерње новости од недјеље.

Епископ Иринеј који је и портпарол СПЦ, рекао је да јавност може да очекује са церемоније поводом осам вјекова аутокефалности Српске православне цркве (СПЦ), исту поруку „као и увек до сада, од Косовског боја давне 1389. године до косовског боја данас“.

Говорећи о приликама у Црној Гори, он је рекао да „упркос читавој бесомучној пропаганди, клеветама и хајкама, народ у Црној Гори, Срби и несрби највеће поверење имају управо у СПЦ, што на лицу места значи, у Митрополију црногорско-приморску“.

Он је рекао да државна врхушка Црне Горе треба, у сопственом политичком интересу, да „остави Цркву на миру“, или ће се „у противном истрошити у гашењу пожара паљењем нових ватри, а Цркву, односно Митрополију, неће уништити него ће сама сагорети“.

Према његовим ријечима, данас је на „челу моћне обновљене Русије предсједник који је истински, а не само политички, вјерујући православни хришћанин, а Русија је посљедња линија одбране хришћанских вредности“.

Он је рекао да то, „више од многих, ако не и од свих, схвата данашњи римски папа Фрања“, подсјетивши да је овај папа са московским патријархом Кирилом раније, у Хавани, потписао поруку о хришћанској мисији и одговорности у савременом свијету.

На питање о односима са Католичком црквом у Хрватској, епископ Иринеј је рекао да „увек постоје сусрети и разговори наших епископа и хрватских бискупа у границама савремене Хрватске“.

„Посебни контакти између СПЦ као целине и Хрватске бискупске конференције не постоје већ годинама“, рекао је епископ Иринеј.

Он је рекао и да су „контакти са Ватиканом, односно службеним језиком, са Светом Столицом, по разним питањима редовни и конструктивни“.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар