Вјере

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори: Власт користи епидемију за обрачун са Црквом

ПЕТОГ ЈУЛА БЕЗ ОКУПЉАЊА ВЈЕРНИКА - ИНТЕРНЕТ-ЛИТИЈУ ПРЕДВОДИ АМФИЛОХИЈЕ
  • Свјесни смо велике злоупотребе поменутих мјера против епидемије, зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом, и видимо да ови властодршци немају намјеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе. Али, мимо тога, ми смо забринути за здравље људи, и не желимо да својим сјутрашњим окупљањима шаљемо нејасну и збуњујућу поруку како вируса уопште нема, и како разлози за опрез не постоје
  • Свјесни смо и да овим начином ”кренистаникрени” стављамо на искушење полет и бодрост духа свих учесника наших јединствених у свијету литија и молебана, и чујемо негодовање бројних вјерника према таквом нашем вођењу овог изузетно захтјевног, а истовремено Божијег пута. Међутим, очински и пастирски молимо браћу и сестре за стрпљење и одлучност... ”Стрпљен – спашен” – гласи једна од бројних народних богонадахнутих мудрости, чији се пуни смисао открива баш у овим данима

УОЧИ сјутрашње недјеље 5. јула и у њој најављених молебана у црквеним портама широм Црне Горе, обавјештавамо свештенство, вјернике и грађанство, да таква сабрања привремено одлажемо.

Ово чинимо због озбиљности опште здравствене ситуације у земљи и повратка злоћудног вируса који опет, овдје у Црној Гори, односи људске животе. Иако смо имали могућност да молебане одржимо испред храмова, и чврсту намјеру да том приликом испоштујемо наредбе здравствених институција, цијенимо да су околности такве, да осим поштовања прописа треба показати примјер уздржања и стрпљења.

Формално-правно имамо проглашен крај епидемије, и правно утемељење да наше оправдане протесте наставимо, али фактички, болест се вратила међу нас и она тренутно напредује.

Што се тиче редовног богослужења у бројним православним парохијама на сјеверу у којима су поново забрањена богослужења са присуством вјерујућих, позивамо, као и раније, вјернике да буду у договору са својим парохијским свештеником у вези обављања насушних молитви и свештенорадњи.

Кад су у питању редовна црквена богослужења у другим градовима, она ће се обављати по устаљеном реду, уз поштовање здравствених прописа.

Ми смо и сада свјесни велике злоупотребе поменутих мјера, зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом, и видимо да ови властодршци немају намјеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе. Али, мимо тога, ми смо забринути за здравље људи, и не желимо да својим сјутрашњим окупљањима шаљемо нејасну и збуњујућу поруку како вируса уопште нема, и како разлози за опрез не постоје.

Наша будност и наша молитва, против овог зла, морају се повећати у наредним данима.

Исто тако смо свјесни, да овим начином ”крени – стани – крени”, стављамо на искушење полет и бодрост духа свих учесника наших јединствених у свијету литија и молебана, и чујемо негодовање бројних вјерника према таквом нашем вођењу овог изузетно захтјевног, а истовремено Божијег пута. Међутим, очински и пастирски молимо браћу и сестре за стрпљење и одлучност.

Сличних примјера у историји има на претек. И опрез пастира који води, и који ”више види” са свога ”ак’ и малог брда”; и необуздани народни жар који кличе ”што се мрчиш кад ковати нећеш”? И мојсијевско молитвено застајкивање на путу ка Земљи Обећаној, да би се посавјетовао са Господом око даљег правца; и ондашње народно негодовање при свакој наредној непознаници.

Ето, ми смо до сада, на нашим литијама, били јединствени Божији народ, који у једном духу ходи ка ослобођењу. Наш дух саборности превазишао је поменуте примјере из библијске и црногорске историје. Код нас нема смутње, а свака нејасноћа дође и прође – у једном дану. Па нека, уз Божију помоћ, тако и остане. ”Стрпљен – спашен” – гласи једна од бројних народних богонадахнутих мудрости, чији се пуни смисао открива баш у овим данима.

Сјутра ћемо имати нову тзв. интернет-литију коју ће предводити Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије.

Нека нам свима његова архипастирска ријеч буде духовна утјеха за привремени изостанак наших молебних и литијских сабрања, која не заборављамо, и које спремно чекајући, једни друге поздравимо, истинским и исконским поздравом:

”НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ”!

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар